„Ore albastre”. Refugiu în poezie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ore-albastre-refugiu-in-poezie/

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în faţa celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziţie multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budişteanu numărul 10, între 1 şi 24 martie.

Un articol de Alina Vîlcan|14 martie 2022

Minute bune m-am cufundat în video-poeme, am ascultat pe vocile actorilor versurile unor autoare ca Mariana Marin sau Aglaja Veteranyi, am privit tablourile inspirate de texte de Nina Cassian sau Otilia Cazimir, m-am oprit în fața instalațiilor și a colajelor pornind de la alte și alte poeme. Și am citit.

Între doi munți de cadavre am văzut o brândușă și i-am zâmbit / Așa am trăit, dragii mei! Acum înțelegeți? Așa am trăit. (Maria Banuș)

Era ca și cum fiecare poem care-și găsise un loc în expoziția aceasta mi-ar fi vorbit. Și nu numai despre ce a fost atunci. Ci și despre ceea ce este astăzi. Mi-am amintit că poezia, poate cea mai înaltă dintre arte, are această capacitate – de a surprinde în detaliu, în numai câteva cuvinte, o lume căreia în același timp îi conferă un caracter de universalitate. Indiferent despre ce ți-ar vorbi, adevărata poezie îți vorbește și despre azi. Ba chiar și despre mâine.

Suntem mereu tot mai puțini sub soare / și tot mai mulți sub iarba câmpului. (Otilia Cazimir)

În timpul nopții mi-am dat seama / că nu mai surâd. (Nina Cassian)

Curatoriată de Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, expoziția îi aduce împreună pe artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea și Sabina Ulubeanu.

În cele două săptămâni de la vernisaj, „Ore albastre” a funcționat și ca salon literar găzduind evenimente precum lansarea antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, apărută la Editura Cartier, sau lansarea volumului „Sârme”, semnat de Anda Vahnovan și publicat la Editura Casa de Pariuri Literare. Salonul literar de aici este posibil cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia.

Atent structurată, expoziția de la Art Hub are meritul de a aduce în atenția publicului poemele unor autoare valoroase, prea multă vreme neglijate de programele școlare. Și de ce nu le-am redescoperi chiar azi, când un nou război până mai ieri de neimaginat a declanșat un iad de care ne desparte numai o graniță? Versurile lor vor ști să ne vorbească și despre toate acestea.

Trăiesc într-o lume paralelă / care mustește de boală, / un spital cu aripi rozalii / mușcate parcă de armă… (Mariana Marin)

Pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, spațiul cultural Art Hub a deschis Art Hub Meeting Point, un centru de zi cu activități pentru copii, derulate de artiști voluntari și psihologi. Amenajat pe strada Budișteanu 10, centrul pune la dispoziția participanților jocuri, cărți de colorat și diverse activități pentru vârste mici, astfel încât copiii din Ucraina să se poată întâlni și vorbi în limba maternă pe durata perioadei petrecute în București.

Fotografii de Alina Vîlcan

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.