ORION, imprint de nonficțiune de la Nemira
https://www.ziarulmetropolis.ro/orion-imprint-de-nonfictiune-de-la-nemira/

Editura Nemira lansează un imprint dedicat exclusiv cărţilor de nonficţiune: ORION, coordonat de Laura Câlţea.

Un articol de Liliana Matei|5 aprilie 2021

ORION își propune să aducă cele mai noi și mai provocatoare cărți despre lumea în care trăim: cărți și idei care deschid ochii și mințile către spațiu, oameni, societate, corpul și mintea umană, cultură și civilizație. Explorează, descoperă, înțelege, acceptă noi provocări – asta face ORION.

Ana Nicolau, director al editurii Nemira: „Cred că nu a fost niciodată mai important ca acum ca publicul larg să aibă acces la cărţi nonfiction pe teme de interes care pot crea o bază de cunoaştere atât de necesară pentru a naviga în lumea de astăzi. Cu lansarea ORION ne propunem să aducem constant în România cele mai actuale titluri din mai multe domenii de interes, de la actualitate politică la pop science și memoirs, precum și proiecte românești comisionate de noi cu autori în care credem, așa cum este noua carte de astronomie a lui Adrian Șonka.”

Laura Câlțea: „Sunt o cititoare avidă de nonficțiune și cred cu tărie în puterea nonficțiunii bine scrise de a schimba vieți, dar și lumea în care trăim. Cred că trebuie să fim în permanență în căutare, să vrem mereu să cunoaștem și să înțelegem cât mai mult despre univers și despre noi. Fie că ne uităm spre cer, fie că ne uităm spre tehnologie sau spre mișcările politico-sociale, fie că ne uităm în adâncul oceanelor sau în micro-universul celulelor noastre, ORION vă propune o călătorie de cunoaștere, curajul de a explora și plăcerea de a descoperi lucruri noi.”

Imprintul ORION se lansează cu șapte volume, care se adresează unei mari diversități de cititori:

Lumea în care trăim. O scurtă introducere, de Richard Haass

Profesorul Richard Haass are o experiență impresionantă în relații internaționale, este președintele Council of Foreign Affairs și fost consultant senior al președintelui George W. Bush pentru Orientul Mijlociu. Lumea în care trăim este un scurt ghid pentru cetățeni globali bine informați despre istoria conflictelor și alianțelor actuale, despre probleme presante precum ecologia, terorismul și multe altele. Într-un cuvânt: despre actualitate.

Inovația: cum funționează și de ce-i priește libertatea, de Matt Ridley

Cum arată și de unde vin ideile care ne schimbă viețile? Cum putem fi mai creativi? Cum va arăta viitorul? Matt Ridley arată cum au apărut și au circulat inovații în cele mai diverse domenii, de la știință la tehnologie și social, pentru a trasa o linie a însemnătății acestui fenomen al inovațiilor care are o imensă contribuție în viața întregii omeniri.

Odiseea genelor. Aventura speciei umane, de Evelyne Heyer

O extraordinară istorie colectivă despre evoluția genetică a omenirii care trasează premize originale ale identităților noastre, dar și ale viitorului omului ca specie.

O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică, de Adrian Șonka

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii într-o plimbare prin Universul cunoscut: de pe planeta pe care o cunoaștem cel mai bine îi conduce spre alte obiective „turistice” cosmice, trecând prin cum ar fi să trăiești pe Lună sau să faci „scuba-diving” pe planetele joviene.

Prima teorie a lui Darwin. Fascinanta călătorie a lui Darwin în căutarea unei teorii a Pământului, de Rob Wesson

Fascinanta călătorie a lui Charles Darwin la bordul navei HMS Beagle, în căutarea unei teorii a Pământului precede faimoasa teorie a evoluției speciei și relevă o gândire originală și revoluționară, precum și date interesante despre geologia planetei pe care locuim.

100 de femei afurisite. O istorie, de Hannah Jewell

Jurnalista Hannah Jewell documentează cu mult umor negru viețile spectaculoase a 100 de femei din istorie care au marcat perioade sau domenii pe care le-au revoluționat, de la împărătese bizantine sau luptătoare din China Antică, până la astronaute și artiste neconvenționale.

Istoria Evului Mediu. 1000 de ani de splendoare și ticăloșie, de Georges Minois

Cum au arătat cei 1000 de ani ai Evului Mediu? Istoricul Georges Minois face o panoramă a vieții de zi cu zi, politicii, societății și culturii celei mai pasionante perioade din istoria omenirii.

Până la finalul anului, în imprintul ORION vor mai apărea autobiografiile președintelui SUA, Joe Biden, Promisiuni  de îndeplinit și a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, The Truths We Told. An American Journey;  o nouă carte inspirațională de la Matt Haig, The Confort Book; H is for Hawk, de Helen MacDonald – un memoir splendid despre frumusețea naturii și a literaturii, despre suferință, dar și despre cât de incredibil de minunată poate fi viața, inclus în nenumărate topuri și tradus deja în 30 de țări;  Istoria lecturii, de Alberto Manguel, un volum despre evoluția cărților și a lecturii în diferite culturi și perioade istorice, mult-așteptat de mulți cititori; o nouă carte de jurnalistul cultural Marius Constantinescu, dar și o istorie a lui Dumnezeu, semnată de Karen Armstrong și În căutarea pisicii lui Schrödinger, de John Gribbin (o carte ce face fizica cuantică pe înțelesul tuturor).

 

 

 

 

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.