OSCAR 2015: Detalii şi fapte insolite despre premiile Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2015-detalii-si-fapte-insolite-despre-premiile-oscar/

Istoria galei Oscar, a cărei a 87-a ediţie va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii notabile şi insolite, informează presa internaţională.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2015

  • 3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar, care are o înălţime de 34 de centimetri.
  • 3.400 este numărul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.
  • 1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar, la doi ani după înfiinţarea Academiei de film americane – The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.
  • 1.500 este numărul jurnaliştilor şi angajaţilor din mass-media acreditaţi la Oscar.
  • 300 este numărul fericiţilor câştigători, aleşi prin tragere la sorţi, ai locurilor de lângă covorul roşu pe care vor defila celebrităţile.
  • 24 este numărul categoriilor de premii – cu excepţia celor pentru întreaga carieră -, însă pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii.
  • 37 este recordul selecţiilor la categoria cel mai bun film străin, deţinut de Franţa. 14 este recordul de premii Oscar obţinute la categoria „cel mai bun film străin”, deţinut de Italia. Franţa se situează pe locul al doilea, cu 12.
  • 20 este recordul de nominalizări la Oscar, deloc de invidiat, deţinut de inginerul de sunet Kevin O’Connell, care nu a obţinut niciodată acest trofeu.
  • Kathleen Kennedy şi Steven Spielberg sunt producătorii cu cele mai multe nominalizări la Oscar („la categoria cel mai bun film”), fiecare cu opt selecţii.
  • Persoana care a câştigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive şi 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câştigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an – 4. De asemenea, femeia care a câştigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu opt trofee.
  • 12 este recordul nominalizărilor la categoria celui mai bun regizor, deţinut de William Wyler.
  • John Ford deţine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obţinute pentru regie – 4.
  • Kathryn Bigelow este prima femeie premiată cu Oscar pentru regie – în 2010, pentru „The Hurt Locker”.
  • 14 este recordul nominalizărilor obţinute de un film, deţinut ex-aequo de „Totul despre Eva” (1951) şi „Titanic” (1998).
  • 11 este recordul premiilor Oscar câştigate de un film, deţinut la egalitate de „Ben-Hur”, „Titanic” şi „Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui”.
  • „The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) este şi filmul cu cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat – 11.
  • Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar – „cel mai bun lungmetraj”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun rol principal masculin”, „cel mai bun rol principal feminin”, „cel mai bun scenariu adaptat/ original”: „It Happened One Night” (1934), „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), „Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs” (1991).
  • 10 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut vreodată un premiu Oscar: Tatum O’Neal, în 1974. O’Neal deţine recordul şi pentru cel mai tânăr câştigător de Oscar în toate categoriile. Justin Henry este cel mai tânăr nominalizat la premiul Oscar – la vârsta de 8 ani, pentru rolul din filmul „Kramer contra Kramer” (1979).
  • Gloria Stuart a fost cea mai în vârstă nominalizată la Oscar, la 87 de ani, pentru rolul din „Titanic” (1997), în timp ce cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar este Christopher Plummer (82 de ani, în 2012, pentru rolul din „The Beginners”).
  • 6 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut un premiu Oscar onorific – Shirley Temple, în 1935, în timp ce actorul Eli Herschel Wallach a fost cel mai în vârstă premiat cu un Oscar onorific, la 94 de ani, în 2010.
  • Cea mai tânără nominalizată în categoria „rol principal feminin” este Quvenzhané Wallis, 9 ani, pentru „Beasts of the Southern Wild”, iar cea mai în vârstă este Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru „Amour”.
  • „Avatar” şi „Up” au fost primele pelicule 3D nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film, în 2009, în timp ce „The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) a fost primul film fantasy premiat cu Oscar.
25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.