OSCAR 2017. “Cel mai bun film într-o limbă străină” – lista scurtă…
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2017-cel-mai-bun-film-intr-o-limba-straina-lista-scurta/

Canadianul Xavier Dolan, nemţoaica Maren Aden, rusul Andrei Koncealovski şi iranianul Asghar Farhadi se numără printre cei nouă regizori cu filme incluse în preselecţia pentru premiul Oscar acordat celui mai bun film într-o limbă străină.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2016

Cele cinci filme finaliste pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină vor fi anunțate de 24 ianuarie.

Tanna” — regia: Bentley Dean, Martin Butler

It’s Only the End of the World” — regia: Xavier Dolan

Land of Mine” — regia: Martin Zandvliet

Toni Erdmann” — regia: Maren Ade

The Salesman” — regia: Asghar Farhadi

The King’s Choice” — regia: Erik Poppe

Paradise” — regia: Andrei Konchalovsky

A Man Called Ove” — regia: Hannes Holm

My Life as a Zucchini” — regia: Claude Barras

Printre cele nouă filme rămase din cele propuse de cele 85 de țări aflate în competiție, “Juste la fin du monde” este fără îndoială unul dintre cele de mare calibru aflate în cursă, după ce a fost distins cu Marele Premiu la ultimul festival de la Cannes.

Această poveste de familie cu accente de isterie, care îi are în distribuție pe actorii francezi Nathalie Baye, Vincent Cassel sau Marion Cotillard, va fi în competiție cu “Forushande” (The Salesman), al regizorului iranian Asghar Farhadi,

“Ma vie de courgette”, de Claude Barras, o coproducție franco-elvețiană, va reprezenta la Oscaruri Confederația elvețiană, fiind în cursa și pentru cel mai bun film de animație.

Filmul rusesc “Ray” (Paradis), cu Philippe Duquesne, a fost inclus și el în preselecția Academiei. Acest film al lui Andrei Koncealovski este o reflecție personală și insolită asupra a trei destine care își încrucișează drumurile, în timp ce se confruntă cu realitatea ororilor războiului și a lagărelor de concentrare naziste.

Pe lângă filmul australian “Tanna”, celelalte filme care au ajuns pe lista de nouă sunt din nordul Europei, precum foarte apreciatul “Toni Erdmann”, al nemțoaicei Maren Aden, filmul norvegian “Kongens Nei” (The King’s Choice), regizat de Erik Poppe, filmul danez “Under sandet” (Land of Mine), al regizorului Martin Zandvliet, și producția suedeză “En man som heter Ove” (A Man Called Ove), al lui Hannes Holm.

“The Salesman” și “Toni Erdmann” se numără și printre cele cinci filme finaliste anunțate luni Asociația presei străine de la Hollywood (HFPA), care decernează Globurile de Aur.

Cele cinci filme finaliste pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină vor fi anunțate de 24 ianuarie, înainte de cea de a 89-a ceremonie de decernare a Oscarurilor, care va avea loc la 26 februarie.

Foto: OSCAR 2017 – facebook

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.