Oscar 2019, lista nominalizărilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2019-lista-nominalizarilor/

Lungmetrajele „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, şi „Roma”, de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecţii, în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediţie a galei Oscar, care va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles. Nominalizările pentru cea de-a 91-a ediţie a premiilor Oscar au fost anunţate de actorii Tracee Ellis Ross şi Kumail Nanjiani.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2019

Câte opt nominalizări au primit filmele „A star Is Born” şi „Vice”, iar „Black Panther”, de la Marvel, are şapte selecţii, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj.

Spike Lee se alege cu prima nominalizare pentru cel mai bun regizor şi este doar al şaselea cineast de culoare care se poate lăuda cu această performanţă.

Cea de-a 91-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles.

Lungmetrajul „The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, a fost, cu patru trofee, marele câştigător la cea de-a 90-a ediţie a galei Academiei de film americane, care a avut loc în martie 2018. Producţia, care obţinuse cele mai multe nominalizări, 13, a primit premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră şi cea mai bună regie artistică.

Lista completă a nominalizărilor la cea de-a 91-a ediţie a premiilor Oscar:

Cel mai bun film: „Black Panther”, „BlacKkKlansman”, „Bohemian Rhapsody”,”The Favourite”, „Green Book”, „Roma”, „A Star Is Born”, „Vice”

Cel mai bun regizor: Spike Lee („BlacKkKlansman”), Pawel Pawlikowski („Cold War”), Yorgos Lanthimos („The Favourite”), Alfonso Cuaron („Roma”), Adam McKay („Vice”)

Cel mai bun actor în rol principal: Christian Bale („Vice”), Bradley Cooper („A Star Is Born”), Willem Defoe („At Eternity’s Gate”), Viggo Mortensen („Green Book”), Rami Malek („Bohemian Rhapsody”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Yalitza Aparicio („Roma”), Glenn Close („The Wife”), Olivia Colman („The Favourite”), Lady Gaga („A Star Is Born”), Melissa McCarthy („Can You Ever Forgive Me?”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali („Green Book”), Richard E. Grant („Can You Ever Forgive Me?”), Sam Elliott („A Star Is Born”), Sam Rockwell („Vice”), Adam Driver („BlacKkKlansman”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Amy Adams – „Vice”, Marina de Tavira – „Roma”, Regina King – „If Beale Street Could Talk”, Emma Stone – „The Favourite”, Rachel Weisz – „The Favourite”

Cel mai bun film străin: Germania – „Never Look Away”, Japonia – „Shoplifters”, Liban – „Capernaum”, Mexic – „Roma”, Polonia – „Cold War”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Incredibles 2”, „Isle of Dogs”, „Mirai”, „Ralph Breaks the Internet”, „Spider-Man: Into the Spiderverse

Cea mai bună regie artistică: „Black Panther”, „The Favourite”, „First Man”, „Mary Poppins Returns”, „Roma”

Cel mai bun scenariu adaptat: „The Ballad of Buster Scruggs”, „BlacKkKlansman”, „Can You Ever Forgive Me?”, „If Beale Street Could Talk”, „A Star Is Born

Cel mai bun scenariu original: „The Favourite”, „First Reformed”, „Green Book”, „Roma”, „Vice”

Cea mai bună imagine: „Cold War”, „The Favourite”, „Never Look Away”, „Roma”, „A Star Is Born”

Cel mai bun montaj: „BlacKkklansman”, „Bohemian Rhapsody”, „The Favourite”, „Green Book”, „Vice”

Cea mai bună coloană sonoră: „Black Panther”, „BlacKkKlansman”, „If Beale Street Could Talk”, „Isle of Dogs”, „Mary Poppins Returns”

Cel mai bun cântec: „All The Stars” din „Black Panther”, „The Place Where Lost Things Go” din „Mary Poppins Returns”, „I’ll Fight” din „RBG”, „Shallow” din „A Star Is Born”, „When a Cowboy Trades His Spurs for Wings” din „The Ballad of Buster Scruggs”

Cel mai bun montaj de sunet: „Black Panther”, „Bohemian Rhapsody”, „First Man”, „A Quiet Place”, „Roma”

Cel mai bun mixaj de sunet: „Black Panther”, „Bohemian Rhapsody”, „First Man”, „Roma”, „A Star Is Born”

Cele mai bune efecte speciale: „Avengers: Infinity War”, „Christopher Robin”, „First Man”, „Ready Player One”, „Solo: A Star Wars Story”

Cele mai bune costume: „The Ballad of Buster Scruggs”, „Black Panther”, „Mary Poppins Returns”, „The Favourite”, „Mary Queen of Scots”

Cel mai bun machiaj: „Border”, „Mary Queen of Scots”, „Vice”

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Animal Behaviour”, „Bao”, „Late Afternoon”, „One Small Step”, „Weekends”,

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Detainment”, „Fauve”, „Marguerite”, „Mother”, „Skin”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Free Solo”, „Hale County This Morning, This Evening”, „Minding the Gap”, „Of Fathers and Sons”, „RBG”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Black Sheep”, „End Game”, „Lifeboat”, „A Night at the Garden”, „Period. End of Sentence.”

Foto: Oscar 2019 – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.