Oscar Weekend. Filmele nominalizate la Oscar, proiectate la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-weekend-filmele-nominalizate-la-oscar-proiectate-la-bucuresti/

Filme propuse la premiul Oscar la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” vor fi proiectate, de vineri până duminică, la Cinema „Elvira Popescu”. Evenimentul, numit „Oscar Weekend”, are loc la o săptămână de la deschiderea primei sesiuni de votare la premiile Oscar.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2017

În 24 ianuarie se vor anunța nominalizările iar în 26 februarie va avea loc ceremonia de decernare a premiilor. Ca în fiecare din ultimii trei ani, „Oscar Weekend” invită publicul să urmărească o parte din filmele străine care și-au reprezentat țările în competiție.

Programul include „Paradise (Ray)” de Andrei Koncealovski, premiat cu Leul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Veneția de anul trecut, propunerea Rusiei la această categorie, canadianul „Juste la fin du monde” în regia lui Xavier Dolan, recompensat cu Marele Premiu la Cannes (2016) și „The Salesman (Forushande)” în regia lui Asghar Farhadi (Iran) câștigător al premiilor pentru cel mai bun actor și cel mai bun scenariu la Cannes 2016.

Tot în cadrul festivalului vor putea fi văzute și propunerile Australiei, Germaniei, Danemarcei sau Elveției. „Tanna” (Australia) este o poveste de dragoste filmată în Vanuatu, în insula Tanna din Pacificul de Sud, și recompensată la Veneția cu premiul publicului și premiul pentru cea mai bună imagine, în cadrul secțiunii Settimana Internazionale della Critica.

Comedia „Toni Erdmann” regizată de Maren Aden, reprezintă Germania în cursa pentru Oscar. Filmat aproape integral în România, „Toni Erdmann” a fost desemnat „cel mai bun film al anului” de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) și „cel mai bun film european” de către Academia Europeană de Film (EFA).

Danemarca propune „Land of Mine (Under Sundet)” în regia lui Martin Zandvliet, câștigătorul premiului publicului de la Rotterdam iar filmul elvețian de animație „Ma vie de courgette” („Viața mea de dovlecel)”, de Claude Barras, se află pe lista celor nouă titluri cu șanse la Oscar.

Propunerea României, „Sieranevada„, în regia lui Cristi Puiu, va deschide „Oscar Weekend”, vineri, iar Franța, Italia și Finlanda completează programul festivalului cu proiecțiile filmelor „Elle„, de Paul Verhoeven, „Fire at Sea (Fuocoammare)” în regia lui Gianfranco Rosi, documentar premiat cu Ursul de Aur la Berlin și „The Happiest Day in the Life of Olli Maki” al regizorului finlandez Juho Kuosmanen, marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes.

Foto: Oscar Weekend – facebook

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

Page 1 of 26212345...102030...Last »