„Otello“, premiera Operei Bucureşti, în Festivalul „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/otello-premiera-operei-bucuresti-in-festivalul-enescu/

După succesul concertului în aer liber „Promenada Operei” din 24 august, Opera Naţională Bucureşti prezintă în Festivalul Internaţional „George Enescu” două titluri de excepţie: opera verdiană „Otello”, într-o nouă montare, şi „Oedipe” de George Enescu.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

După succesul concertului în aer liber „Promenada Operei din 24 august, Opera Naţională Bucureşti prezintă în Festivalul Internaţional „George Enescu”, cea mai importantă manifestare culturală din România, două titluri de excepţie: opera verdiană  „Otello”, într-o nouă montare, şi „Oedipe” de George Enescu.  

Vineri, 6 septembrie, la Opera Naţională Bucureşti are loc premiera spectacolului „Otello” de Giuseppe Verdi, în regia Verei Nemirova, artistă de origine bulgară care a pus în scenă titluri importante din repertoriul liric. Conducerea muzicală a spectacolului „Otello“ îi aparţine dirijoarei de origine canadiană Keri-Lynn Wilson, invitată a Festivalului Enescu.

„Otello“, pentru prima oară în 1887

Onoare, iubire, putere, gelozie, ură, răzbunare sunt trăsături ale personajelor din piesele lui Shakespeare şi teme preferate în operele lui Giuseppe Verdi. Opera „Otello” a avut premiera mondială la Teatro alla Scala din Milano, în 1887, cu un succes enorm. Biletele au fost epuizate cu săptămâni înainte, iar câţiva admiratori împătimiţi s-au înhămat pe ei înşişi, în locul cailor, la trăsură, pentru a-l transporta pe Verdi.

Scenografia spectacolului „Otello” îi aparţine Vioricăi Petrovici, artistă care a creat decoruri şi costume pentru zeci de spectacole de operă şi balet, cel mai recent titlu fiind „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu.

Costumele sunt contemporane, cu trimiteri spre diferite zone geografice. Nu am dorit să creez o lume artificială, ci o lume care există şi trăieşte şi astăzi.

Viorica Petrovici,
scenograf al producţiei „Otello“

Dirijoarea Keri-Lynn Wilson a colaborat cu numeroase orchestre din lume, precum Filarmonicile din Montreal, Toronto, Los Angeles şi St. Louis.

Rolul titular Otello va fi interpretat de Peter Seiffert, tenor cu numeroase roluri cântate la Opera de Stat din Viena, Deutsche Oper Berlin, Metropolitan Opera New York, Teatro alla Scala din Milano.

Imagine cu scenografia din „Otello“

Otello

Rolul principal feminin, Desdemona, va prinde viaţă graţie Nicoletei Ardelean, soprană cu o bogată carieră internaţională desfăşurată pe scenele operelor din Toronto, Lausanne, Tel Aviv, Milano, Viena. Din distribuţie face parte, în rolul Iago, solistul Operei Naţionale Bucureşti, Ştefan Ignat.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti, spectacolul ,,Oedipe”

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.