Ouăle Grivița53, expuse la Globalworth
https://www.ziarulmetropolis.ro/ouale-grivita53-expuse-la-globalworth/

„Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem.” – Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie – ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2019

Ouăle uriaşe de 2 m, transformate în obiecte de artă de personalităţile care le-au creat, au adus admiraţia şi respectul cauzei pentru care au fost realizate. Din luna martie până astăzi, ouăle au fost expuse public în AFI Cotroceni şi în MNAC.

Fondurile strânse în urma vânzării ouălor se duc în construcţia GRIVIŢA 53 – primul teatru construit împreună. Din 1946, de când Liviu Ciulei a lăsat moştenire Bucureştiului Teatrul Nottara, construit tot din bani privaţi, nu a mai existat un astfel de demers.

Au creat pentru Griviţa 53: Alexandru Tomescu & Ana Munteanu, Gheorghe Fikl, Oana Pellea, Cristian Mungiu & Dalina Badescu, Dan Perjovschi & band of illustrators, Ivan Patzaichin & Marius Burhan, Alex Găvan & Adina Mastalier, Horaţiu Mălăele & Cristi Farcas, Maia Morgenstern & Cabiria Morgenstern, Mihai Dobrovolschi & Vlad Fodor, Vasile Murivale, Mirela Trăistaru, Mihai Popescu, Iuliana Vilsan, Francisc Chiuariu, Marius Manole, Fundatia Renasterea & Alexandra Nechita, Valeria Racila von Groningen & Chris Simion – Mercurian.

„De nimic nu ai nevoie mai mare după apă, mâncare decât de cultură. Când se naşte un loc nou şi găzduieşte arta… e binevenit iar când mai e făcut şi de prieteni e o binecuvântare. Griviţa 53 va fi mărturia noastră.” – Marius Manole, actor

„E un proiect la care am răspuns ‘da’ din prima secundă. E un proiect unic în lumea asta şi trebuie făcut. Nu se construieşte orice teatru, se construieşte o comunitate” – Ivan Patzaichin, olimpic

„Acest teatru va fi exemplu pentru cei care vin după noi.” – Maia Morgenstern, actriţă

„Cred că doar prin educaţie şi cultură putem progresa. Şi cred în iniţiativa privată. Aşteptăm prea mult şi prea des să facă statul ceva. Pentru că statul are resurse şi mijloace. Dar statul nu are pasiune. Şi motivaţie. Asta admir la proiectul Griviţa 53. Ou cu ou, cărămidă cu cărămidă, Griviţa 53 prinde contur. Construieşte cu noi.” – Cristian Mungiu, regizor de film.

„În ţara asta unde se construiesc numai stadioane şi mall-uri cineva vrea să construiască un teatru. E minunat!” – Dan Perjovschi, artist

„Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem.” – Oana Pellea, actriţă.

Iniţiatoarea proiectului, regizoarea şi scriitoare Chris Simion – Mercurian a pus la bătaie casa bunicii sale. Cu banii câştigaţi pe casă, a cumpărat terenul pe care se construieşte teatrul. Pentru construcţia Griviţa 53 este necesară suma de 1.000.000 euro dar şantierul poate fi început cu 400.000 euro. În afara ouălor, se pot cumpăra cărămizi, ferestre, scaune, pereţi, uşi.

Detalii pe www.grivita53.ro

Chris Simion-Mercurian este o personalitate apreciată atât în ţară, cât şi în străinătate. Chris are o carieră de peste 20 de ani în teatru, peste 48 de spectacole regizate, 10 cărţi publicate şi este iniţiatoarea celui mai important festival de teatru independent din ţară – UNDERCLOUD.

Foto: Ouale Grivita53 – facebook

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.