Pablo Neruda – moartea poetului laureat cu premiul Nobel anchetată din nou în Chile
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-neruda-moartea-poetului-laureat-cu-premiul-nobel-anchetata-din-nou-in-chile/

Chile va redeschide ancheta privind moartea poetului laureat cu premiul Nobel pentru literatură Pablo Neruda, pentru a stabili dacă a fost otrăvit în urmă cu 40 de ani, de regimul dictatorial militar, după ce testele efectuate pe rămăşiţele exhumate în 2013 nu au descoperit dovezi în acest sens.

Un articol de |22 ianuarie 2015

Pablo Neruda, faimos pentru poemele sale de dragoste şi apropierea de ideologia comunistă, ar fi murit din cauza unui cancer la prostată la doar câteva zile după lovitura de stat, din 11 septembrie 1973, prin care puterea a fost preluată, în Chile, de regimul dictatorial al lui Augusto Pinochet, potrivit Reuters.

„Există dovezi iniţiale că (Pablo Neruda, n.r.) a fost otrăvit, iar, din acest punct de vedere, indiciile duc către anumiţi agenţi… Acest lucru ar putea fi o crimă la adresa umanităţii”, a declarat, miercuri, Francisco Ugas, şeful departamentului pentru drepturile omului din cadrul Guvernului chilian.

Şoferul poetului a declarat că agenţii lui Pinochet au profitat de starea de sănătate a lui Neruda pentru a-i injecta acestuia otravă în stomac, în timp ce scriitorul zăcea în pat în spitalul Santa Maria din Santiago de Chile.

Una dintre teoriile privind motivaţia din spatele presupusei otrăviri se referă la faptul că era un comunist convins şi loial preşedintelui Salvador Allende, îndepărtat de la putere prin lovitură de stat de Pinochet, care l-ar fi considerat pe poet o ameninţare, având şanse să devină un lider al opoziţiei în acea perioadă.

Noi teste medicale

Noile teste medico-legale vor căuta urme de substanţe anorganice şi metale grele în rămăşiţele pământeşti ale lui Neruda, pentru a se încerca să se stabilească o cauză directă sau indirectă a morţii.

Testele vor fi concentrate pe detectarea posibilelor daune provocate proteinelor şi celulelor de agenţi chimici, spre deosebire de analizele anterioare, care au căutat în mod special urme de otravă.

Pablo Neruda, unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi chilieni, a obţinut aprecierea criticilor literari odată cu publicarea, în 1924, a volumului „Douăzeci de poeme de dragoste şi un cântec de deznădejde”, la vârsta de 19 ani.

A fost un scriitor prolific de-a lungul întregii vieţi şi a devenit, de asemenea, activist politic, candidând la preşedinţie la un moment dat, înainte de a renunţa, pentru a îl susţine pe Salvador Allende.

Neruda s-a ocupat de aducerea în Chile a unui vapor cu 2.000 de refugiaţi la bord, care fugeau din Spania din cauza războiului civil care a afectat acest stat european în perioada 1936 – 1939. Scriitorul a fost ambasador în Franţa în timpul mandatului de preşedinte al lui Allende.

Pablo Neruda a primit premiul Nobel pentru literatură în 1971, pentru „pentru opera lui, care, cu sufletul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi viselor unui întreg continent”.

Foto: Pablo Neruda – wikipedia

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

07
/05
/18

Volumele de „Povestiri din Kolîma”, traducere din limba rusă și note de Ana-Maria Brezuleanu și Magda Achim, au fost publicate la Editura Polirom în anul 2015.

07
/05
/18

Fundația Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar și alți semnatari au înaintat către Parlament și Guvern o solicitare, în semn de omagiu și recunoaștere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naționale și măcar o zi de doliu național. Printre cei care au semnat petiția se numără și marii noștri actori Oana Pellea și Victor Rebengiuc.

04
/05
/18

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea (88 de ani) a murit, în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca. Născută pe 30 mai 1929, la Braşov, a fost publicist, traducător și profesor. În perioada regimului comunist, Doina Cornea a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

29
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Una din cărțile de căpătâi ale tinerilor matematicieni este cea a grecului Euclid (365-290 în. Ch.), considerată piatră de hotar în istoria matematicii, și anume Elementele.

28
/04
/18

Volumul „Putere și sânge. O aventură indiană” de Aurora Liiceanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea lansarea pe vineri, 4 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu. Vor vorbi, alături de autoare, Sabina Fati și Alina Purcaru, iar întâlnirea va fi moderată de George Onofrei.

27
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O specie literară mult gustată din antichitate până astăzi rămâne biografia. Omul e totdeauna curios să afle mai mult despre viața particulară a unui personaj ilustru; bârfe, taine descoperite de vreun servitor, orice îl poate apropia pe acesta de el, cititorul de rând.

26
/04
/18

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

25
/04
/18

Guzel Iahina vine la București pentru lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii“, recent publicat în colecția Raftul Denisei, în traducerea Luanei Schidu. Publicul român se va putea întâlni cu scriitoarea de origine tătară Guzel Iahina în această seară, de la ora 19.00 în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38).

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.