Pablo Picasso – o poezie contopită pe pereții unui muzeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-o-poezie-contopit%c4%83-pe-pere%c8%9bii-unui-muzeu/

TURISM CULTURAL Pablo Picasso a fost un artist spaniol a cărui viaţă a fost strâns legată de opera sa. Născut în Malaga la 25 octombrie 1881, este împreună cu Georges Braque fondatorul mişcarii cubiste.

Un articol de Ina Maria Stoica|30 octombrie 2018

rul Picasso și-a vădit talentul încă de la o vârstă fragedă, începând să realizeze primele picturi de la 8 ani. În anul 1896 își începe studiile la școala Beaux-Arts din Barcelona. În pictura timpurie își semnează picturile sub numele de Ruiz Blanco, nume care i-a aparținut tatălui său, profesor de desen la școala din Malaga, însă ajunge în cele din urmă să folosească numele mamei sale, Picasso.

Un muzeu al inocenței vădit de un spirit tămăduitor

Muzeul lui Picasso din Paris din cadrul Hotelului Salé este de o intimitate izbăvitoare. Trei etaje care găzduiesc o mare parte din arta și viața artistului de geniu se află pe strada Thorigny a Parisului în edificiul Hotelului Salé, ce a fost contruit pentru nobilul Pierre Aubert de Fontenay între 1656 și 1659 , îmbogățit la acea vreme din taxa pe sare.

Muzeul lui Picasso este o lume vădită dinspre interior către exterior, un muzeu de o muzicalitate intimă, a cărui forță clandestină răsună printre galeriile ce alcătuiesc o parte din arta lui Picasso de la Paris.

În anul 1904, Pablo Picasso se mută la Paris, în cunoscuta casă Bateau Lavoir din cartierul Montmartre, renumitul cartier parizian al pictorilor.

Parisul reprezintă de altfel tranziția pictorului dinspre pictura albastră, pictura îngemănată din sărăcie, foamete, suferință către așa numita perioadă roz, în care încep să predomine culorile deschise, luminoase, caricaturile.

Muzeul găzduiește aproximativ 400 de opere ale artistului, în ordine cronologică, fiecare etaj cu propria tematică: arta portretistică, sculptură, natură moartă, colecția personală de lucrări ale pictorilor, litografii, elemente din arta africană, iberică, care au reprezentat creuzetul operei.

Pictura lui Picasso reprezintă acel elan fluid contopitor dintre suferința și amărăciunea spiritului, dar și o fulgerătoare seninătate ce izvorăște din condiția artistului pe pânză.

Odată cu mutarea în Paris, Picasso începe să picteze inclusiv din imaginație, cu un interes aparte în ceea ce privește expresivitatea formei și a culorii.

Știință și Caritate – un crâmpei de intimitate și amărăciune

Science et Charité cunoscuta operă din perioada timpurie a pictorului, se află în muzeul din Paris. În timpul studenției de la Beaux-Arts acesta părea că se îndreaptă către un realism social. Contopind realitatea cu forța imaginației, pictorul dă naștere unui tablou de o forță răvășitoare: moartea surorii sale Conchita din 1895. În tablou, îl putem observa și pe tatăl acestuia, întruchipând un medic.

,,Aruncă un ochi pe această fereastră…Pictura pe care o privești a fost realizată de Picasso la doar 16 ani. Acesta a prezentat-o în cadrul unui concurs unde a câștigat o medalie. În spatele zidului, vei putea să descoperi numeroase studii preparatoare: observă-le și compară-le pentru a observa evoluția lui Picasso..”

O prietenie fotografiată în meandrele sufletului

Puțini cunoscut că Picasso a fost și poet. A reușit să îmbine convârșitor pictura și poezia, pictura lui fiind de cele mai multe ori văzută de către lentila critică despre o poezie pictată.

La momentul când artistul se afla în Nîmes, l-a cunoscut pe René Clair la Hotelul du Cheval Blanc. Conform mărturisilor acestuia, acesta l-a întâlnit prima dată într-o cameră mică, plină de oameni, întotdeauna în centrul atenției, râzând și cântând.

De-a lungul timpului, între cei doi s-a legat o prietenie strânsă. În cadrul muzeului din Paris există o corespondență între cei doi, dar și fotografiile realizate de René care îl întruchipează pe marele geniu cubist.

„Pentru mine, Picasso a fost ultimul om, mi-a trebuit câțiva ani să mă apropii de el, aproape că a devenit bunicul meu, a fost un magician și m-a învățat că fotografia este despre cum începi să te apropii de o imagine, ce să faci și ce să nu faci. El m-a inspirat să merg dincolo de ceea ce credeți că este în fața voastră.” (René Clair )



29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.