Pablo Picasso și Henri Matisse la București, la 100 de ani de dadaism
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-si-henri-matisse-la-bucuresti-la-100-de-ani-de-dadaism/

Expoziţia „Tzara.Dada.Etc”, care cuprinde lucrări de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Joan Miró, va fi vernisată, pe 5 februarie, de la ora 18.00, la sediul ArCuB din Gabroveni.

Un articol de Liliana Matei|30 ianuarie 2016

Realizată de istoricul de artă Erwin Kessler, expoziția marchează 100 de ani de dadaism în România şi va putea fi vizitată gratuit între 5 februarie și 26 aprilie. Expoziția „Tzara.Dada.Etc” se dorește cea mai amplă retrospectivă a creaţiilor şi publicaţiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Și este, de asemenea, prima expoziţie la nivel internaţional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediţie a lui Tzara, ilustrată de marii artişti ai lumii cu care a colaborat. Pe data de 5 februarie 1916 a fost inaugurat Cabaret Voltaire şi odată cu el a luat naşterea mişcării Dada la Zürich. Evenimentul de la ArCuB își propune să marcheze acest eveniment istoric.

Pablo Picasso, André Breton, Henri Matisse, Alberto Giacometti, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Yves Tanguy, Jean Arp şi Marcel Iancu vor fi prezenți la expoziție prin lucrări de grafică și desene. Discursul expozițional își propunere și să rememoreze pe scurt publicaţii avangardiste cunoscute și afișe interbelice. Tristan Tzara va fi în centrul unei ample colecții de fotografie, în care este înfățișat în diferite ipostaze. Lucrările îi aparține lui Emilian Radu, colecționar.

Expoziţia face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, un demers iniţiat şi coordonat de ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.