Pablo Picasso și Henri Matisse la București, la 100 de ani de dadaism
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-si-henri-matisse-la-bucuresti-la-100-de-ani-de-dadaism/

Expoziţia „Tzara.Dada.Etc”, care cuprinde lucrări de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Joan Miró, va fi vernisată, pe 5 februarie, de la ora 18.00, la sediul ArCuB din Gabroveni.

Un articol de Liliana Matei|30 ianuarie 2016

Realizată de istoricul de artă Erwin Kessler, expoziția marchează 100 de ani de dadaism în România şi va putea fi vizitată gratuit între 5 februarie și 26 aprilie. Expoziția „Tzara.Dada.Etc” se dorește cea mai amplă retrospectivă a creaţiilor şi publicaţiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Și este, de asemenea, prima expoziţie la nivel internaţional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediţie a lui Tzara, ilustrată de marii artişti ai lumii cu care a colaborat. Pe data de 5 februarie 1916 a fost inaugurat Cabaret Voltaire şi odată cu el a luat naşterea mişcării Dada la Zürich. Evenimentul de la ArCuB își propune să marcheze acest eveniment istoric.

Pablo Picasso, André Breton, Henri Matisse, Alberto Giacometti, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Yves Tanguy, Jean Arp şi Marcel Iancu vor fi prezenți la expoziție prin lucrări de grafică și desene. Discursul expozițional își propunere și să rememoreze pe scurt publicaţii avangardiste cunoscute și afișe interbelice. Tristan Tzara va fi în centrul unei ample colecții de fotografie, în care este înfățișat în diferite ipostaze. Lucrările îi aparține lui Emilian Radu, colecționar.

Expoziţia face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, un demers iniţiat şi coordonat de ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.