Pablo Picasso și Henri Matisse la București, la 100 de ani de dadaism
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-si-henri-matisse-la-bucuresti-la-100-de-ani-de-dadaism/

Expoziţia „Tzara.Dada.Etc”, care cuprinde lucrări de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Joan Miró, va fi vernisată, pe 5 februarie, de la ora 18.00, la sediul ArCuB din Gabroveni.

Un articol de Liliana Matei|30 ianuarie 2016

Realizată de istoricul de artă Erwin Kessler, expoziția marchează 100 de ani de dadaism în România şi va putea fi vizitată gratuit între 5 februarie și 26 aprilie. Expoziția „Tzara.Dada.Etc” se dorește cea mai amplă retrospectivă a creaţiilor şi publicaţiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Și este, de asemenea, prima expoziţie la nivel internaţional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediţie a lui Tzara, ilustrată de marii artişti ai lumii cu care a colaborat. Pe data de 5 februarie 1916 a fost inaugurat Cabaret Voltaire şi odată cu el a luat naşterea mişcării Dada la Zürich. Evenimentul de la ArCuB își propune să marcheze acest eveniment istoric.

Pablo Picasso, André Breton, Henri Matisse, Alberto Giacometti, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Yves Tanguy, Jean Arp şi Marcel Iancu vor fi prezenți la expoziție prin lucrări de grafică și desene. Discursul expozițional își propunere și să rememoreze pe scurt publicaţii avangardiste cunoscute și afișe interbelice. Tristan Tzara va fi în centrul unei ample colecții de fotografie, în care este înfățișat în diferite ipostaze. Lucrările îi aparține lui Emilian Radu, colecționar.

Expoziţia face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, un demers iniţiat şi coordonat de ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

24
/12
/19

Un grup de tineri artiști timișoreni din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii și iubitorii de artă. Proiectul Artă și Artiști Români are o motivație pur educațională.

23
/12
/19

Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO - a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediție a Galei anuale de sfârșit de an, care a reunit partenerii instituționali, respectiv reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, mediului privat, precum și alți colaboratori, personalități din domeniile de interes ale UNESCO - educație, științe, cultură, comunicare și informare.

14
/12
/19

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 14 decembrie 2019 să vizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei „Dan şi Liana Nasta”, intrată în patrimoniul muzeului anul acesta, prin generozitatea donatorilor, soții Mihai şi Elena Nasta, nepoții colecționarilor.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.