Paco de Lucia s-a stins din viaţă la la vârsta de 66 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/paco-de-lucia-s-a-stins-din-viata-la-la-varsta-de-66-de-ani/

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă „o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia”, a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2014

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă „o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia”, a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

Primăria din Algeciras a decretat ziua de miercuri drept zi de doliu oficial în memoria muzicianului.

Paco de Lucia s-a născut pe 21 decembrie 1947, în acest oraş din Andaluzia, în apropiere de Cádiz, şi a devenit un chitarist cunoscut pe plan mondial, care a ştiut să modernizeze stilul flamenco tradiţional, combinându-l cu jazz-ul, şi inspirându-se din diverse alte orizonturi muzicale.

Paco de Lucia a devenit cunoscut pentru înregistrările sale cu cântăreţul de flamenco Camarón de la Isla, în anii 1970, alături de care a realizat 10 albume.

Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numără „Rio Ancho” (rearanjat orchestral ulterior în combinaţie cu albumul A”Mediterranean Sundance” al muzicianului Al Di Meola), „Entre dos aguas”, „La Barrosa”, „Impetu”, „Cepa Andaluza” şi „Gloria al Nino Ricardo”.

De Lucia a înfiinţat Paco de Lucia Sextet în 1981, alături de fraţii săi, cântăreţul Pepe de Lucia şi chitaristul Ramon de Algeciras, şi a colaborat cu pianistul de jazz Chick Corea pe albumul „Zyryab” din 1990.

În 1983 a apărut în filmul lui Carlos Saura intitulat „Carmen”, pentru care a fost nominalizat la premiul BAFTA, la categoria „cea mai bună coloană sonoră”.

În 2004, a fost recompensat cu premiul Prinţul Asturiei pentru Artă, iar, în 2010, a primit titlul onorific de doctor din partea Berklee College of Music din Boston.

În 2005 a fost nominalizat la premiile Latin Grammy la categoria „producătorul anului”, pentru albumul „La Tana’s Tu, Ven a Mi”.

Foto cu Paco de Lucia – wikipedia

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...

05
/05
/14

Leo Iorga, unul dintre cei mai cunoscuţi solişti rock din România, va fi operat, pe 9 mai, pentru extirparea unei tumori cerebrale. Prietenii lui au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale. Între timp, Fundaţia Creştină "George Becali" a anunţat că va acoperi costurile necesare operaţiei lui Leo Iorga.