Pagini celebre din opere, la Ateneul Român, cu Orchestra simfonică italiană „Gioachino Rossini”
https://www.ziarulmetropolis.ro/pagini-celebre-din-opere-la-ateneul-roman-cu-orchestra-simfonica-italiana-gioachino-rossini/

Cu ocazia încheierii semestrului preşedinţiei Italiei la Consiliul Europei, Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti organizează sâmbătă, 14 mai 2022, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un concert extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică “Gioachino Rossini”, condusă de dirijorul Daniele Agiman.

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2022

Soliști vor fi soprana Emanuela Torresi și tenorul Francesco Anile. Programul este alcătuit din arii celebre din opere compuse de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Ruggero Leoncavallo, Alfredo Catalani.

Orchestra simfonică „Gioachino Rossini”

Sâmbătă, 14 mai, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
DANIELE AGIMAN

Solişti
EMANUELA TORRESI – soprană
FRANCESCO ANILE – tenor

Program

Gioachino Rossini
Uvertura Bianca e Falliero

Gaetano Donizetti
Aria “Quel guardo il cavaliere” din opera Don Pasquale

Umberto Giordano
Aria “Un dì all’azzurro spazio” din opera Andrea Chénier

Giuseppe Verdi
Duetul “Già nella notte densa” din opera Otello
Uvertura Vecerniile siciliene

Giacomo Puccini
Duetul “Mario, Mario!” din opera Tosca

Giuseppe Verdi
Uvertura Forţa destinului
Aria “O tu che in seno agli angeli” din opera Forţa destinului

Vincenzo Bellini
Aria “Col sorriso d’innocenza” din opera Piratul

Ruggero Leoncavallo
Intermezzo din opera Pagliacci
Aria “Vesti la giubba” din opera Pagliacci

Alfredo Catalani
“Ebben ne andrò lontana” din opera La Wally

Giacomo Puccini
Aria “O soave fanciulla” din opera Boema

Concert organizat în colaborare cu Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, cu ocazia încheierii semestrului preşedinției Italiei la Consiliul Europei.

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 75 lei
Categoria II: 70 lei
Categoria III: 60 lei

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

ORCHESTRA SIMFONICĂ “G. ROSSINI”

Orchestra, susținută de Ministerul Culturii din Italia, de Regiunea Marche, de Primăria din Pesaro și de Primăria din Fano, organizează “Sinfonica 3.0”, o stagiune concertistică de nivel național din Italia. O mare parte din concerte se desfășoară în teatrele istorice din Regiunea Marche, Teatrul Rossini din Pesaro și Teatro della Fortuna din Fano. În perioada estivală organizează Festivalul “Symphony Pop” la Fano, Concertele “Xanitalia” la Pesaro și Festivalul “Il Belcanto ritrovato”. A inițiat proiecte precum “La Scuola va a Teatro”, Festivalul “Giovani per la Musica” și Concursul “Giovani in Crescendo”, pentru care a obținut diploma de excelență culturală din partea Ministerului Educației, Universității și Cercetării din Italia. De o mare valoare artistică este prezența orchestrei la peste 20 de ediții ale Festivalului de Operă Rossini. Are rolul de orchestră principală la Teatro della Fortuna și o prezență constantă în cadrul stagiunii de muzică lirică de la Teatro delle Muse din Ancona. Orchestra este condusă de Maestrul Saul Salucci, iar director artistic și coordonator este maestrul Daniele Agiman.

DANIELE AGIMAN

Dirijorul Daniele Agiman este unul dintre cei mai activi dirijori italieni la nivel internațional. Este invitat, în mod constant, pe scene prestigioase din Coreea de Sud și Japonia. A dirijat în Argentina, Africa de Sud, Franța, Germania, România, Elveția, Georgia și Rusia. În decembrie 1992 a debutat la Konzerthaus din Viena și la Brucknerhaus din Linz la invitația Orchestrei de Cameră din Viena. După afirmarea în cadrul primei ediții a Concursului “Mario Gusella” (locul I, Pescara 1991), a fost invitat cu regularitate de către cele mai importante orchestre italiene, în teatre faimoase. S-a dedicat mai ales promovării și valorificării producțiilor autorilor contemporani și ale unor compozitori italieni. Din anul 1999 este șeful catedrei de dirijat a orchestrei de la Conservatorul “G. Verdi” din Milano. Din martie 2007 este profesor onorific de dirijat la Universitatea Kurashiki Sakuyo din Japonia. În prezent, este consultant muzical la Teatrul din Taegu (Coreea de Sud) și consultant artistic pentru opera italiană la Opera Company din Kyushu (Japonia). Deține și funcția de dirijor principal și de director artistic al Orchestrei Simfonice “G. Rossini”.

 

EMANUELA TORRESI

Soprana Emanuela Torresi a studiat în Perugia (2006) și Ravenna (2007). A urmat cursurile Conservatorului “G.B. Pergolesi” din Fermo și Opera Studio din cadrul Academiei “Santa Cecilia” de la Roma. În 2013 a debutat în opera “Suor Angelica” de Puccini la Tolentino Opera festival și în rolul principal din “Il pianista disgraziato” de Giuseppe Lupis. Desfășoară o activitate concertistică cu orchestre și ansambluri camerale. A fost aleasă de Francesco Micheli ca solistă pentru manifestările “Incontra l’Opera” 2017 din cadrul Macerata Opera Festival. A câștigat Concursul Internațional “Anita Cerquetti” 2016 (premiul al II-lea, premiul publicului și premiul Orchestra Simfonica din Sanremo), Concursul Internațional “Benvenuto Franci” 2016 (premiul al III-lea), Concursul “Luciano Neroni” 2017 (premiul I), Concursul “Città di Montefano” 2018 (premiul I).

 

FRANCESCO ANILE

Francesco Anile a studiat la Conservatorul “Francesco Cilea” din Calabria. Ulterior, s-a perfecționat sub îndrumarea baritonului Aldo Protti, la Cremona, iar în urma schimbării vocalității din bariton în tenor, sub îndrumarea tenorului Ottavio Taddei, la Florența. În 2001 a urmat, la Verdi Opera Festival din Parma, cursurile de perfecționare ținute de Renata Scotto și Maja Sunara. A fost finalistul unor prestigioase concursuri naționale și internaționale. În 1999 și-a început cariera pe scenele celor mai importante teatre din Europa și din lume: Tokio, Seul, Teatrul Național de Operă din Zagreb, Ljubljana, Malta, Cairo, Daegu, Otzu, Yerevan, Städtisches Theater Chemnitz (Germania). Este prezent, în roluri principale, pe afișele celor mai importante teatre din Italia. În 2011 a debutat la Teatrul Scala din Milano în “Cavalleria Rusticana” și la Maggio Musicale Fiorentino în “Manon Lescaut”.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.

05
/05
/22

Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de țări s-au înscris la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu la cele patru secțiuni dedicate: violoncel, vioară, pian și compoziție. Concurenții declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament vor participa la etapa online. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel și pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.