Panica – alertă de gradul trei
https://www.ziarulmetropolis.ro/panica-alerta-de-gradul-trei/

CRONICA DE TEATRU Inspiraţi, expiraţi… şi intraţi în „Panica.“ Pătrundeţi dincolo de uşile închise, în culisele psihicului masculin, în plină criză existenţială. Ce se întâmplă acolo? Trei bărbaţi complet diferiţi se întâlnesc pe un teritoriu comun, în momente de răscruce. Theodor-Cristian Popescu pune în scenă piesa cunoscutului dramaturg finlandez Mika Myllyaho, scrisă în 2005 şi […]

Un articol de Teodora Gheorghe|3 februarie 2014

CRONICA DE TEATRU Inspirați, expirați… și intrați ȋn „Panica.“ Pătrundeți dincolo de ușile ȋnchise, ȋn culisele psihicului masculin, ȋn plină criză existențială. Ce se ȋntȃmplă acolo? Trei bărbați complet diferiți se ȋntȃlnesc pe un teritoriu comun, ȋn momente de răscruce.

Theodor-Cristian Popescu pune ȋn scenă piesa cunoscutului dramaturg finlandez Mika Myllyaho, scrisă ȋn 2005 și tradusă ȋn mai multe limbi. Spectacolul a avut premiera joi, 30 ianuarie, la Teatrul Nottara din București.

Să fie viața protagoniștilor zugrăvită ȋn alb și negru, după cum sugerează decorul (Cosmin Florea) și veșmintele prizonierilor din temnița fricii? Uneori dramatici, alteori penibili, ei forează ȋn carnea problemelor apăsătoare care ȋi aruncă ȋn mocirla disperării. De pe marginea prăpastiei, cei trei prieteni ȋși contemplă alegerile greșite, ȋncercȃnd să se joace pe ei ȋnșiși ȋn speranța că se vor găsi cȃnd se trage cortina.

Leo (Alexandru Jitea) se autoinvită ȋn casa ipohondrului Max (Gabriel Răuță) , devastat de incertitudini amoroase și dorind cu ardoare ajutorul celui din urmă. Curȃnd, ajunge acasă și Joni (Vlad Zamfirescu), fratele lui Max, un prezentator tv egocentric și afemeiat.

Lipsa de empatie de la ȋnceput se transformă treptat ȋn grijă și ȋnțelegere, condimentate cu angoase care se cer exorcizate. Paradoxal, suferința este cel mai bun antidot. Fiecare este, pe rȃnd, mentor și pacient. Max colecționează boli și consideră că la baza tuturor relelor se află mamele. Totuși, Leo ȋi ȋncredințează relația sa ca pe o rană care trebuie oblojită. Max ȋși ia rolul ȋn serios.

Panica

Scenă din spectacolul „Panica“, de la Teatrul Nottara

Imaginați-vă un psiholog irascibil pe care l-ai pierdut dacă nu-ți plac filmele lui Almodóvar. Leo devine dintr-un panicard patetic un bun sfătuitor, pe măsură ce dezbaterile ȋncinse ȋl determină să-și dreseze demonii interiori. Alexandru Jitea glisează acrobatic de-a lungul tragicomediei, conturȃnd, cu mult haz, un personaj neașteptat de complex.

Umorul lui este complet, de la clovnerii gestuale la poante și ironii ce marchează momentele-cheie ale poveștii. Vlad Zamfirescu ȋntruchipează, cu eleganța detașată a vȃnzătorului de vise, „anti-eroul” emoțional, materialistul gata să cedeze nervos cȃnd trebuie să smulgă secretul fericirii de pe buzele unui buddhist invitat ȋn emisiunea sa.

Pentru că arta este adesea cea mai bună formă de terapie, vă invit la o porție delicioasă de autocunoaștere și amuzament, pregătită și servită la cald de un trio de excepție.

Programul include exerciții de respirație, aranjamente feng-shui, psihodrame și fragmente video realizate prin amabilitatea TVR2. Spectacolul a fost montat ȋntr-un timp record.

„Am avut șansa ca pȃnă acum să nu intru ȋn panică. Ȋn sensul de atacuri. Am intrat ȋn spectacolul Panică. Și l-am cunoscut pe Cristi Popescu. M-am panicat. Trebuia să scoatem premiera ȋn doar patru săptămȃni!!! Nu vă panicați. Am reușit”, mărturisește Vlad Zamfirescu.

Foto din spectacolul Panica – Teatrul Nottara



22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.