“Parada costumului popular”, in București
https://www.ziarulmetropolis.ro/parada-costumului-popular-in-bucuresti/

Comunitatea “Domniţe cu altiţe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediţie a Paradei Portului Popular românesc în Bucureşti. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.

Un articol de Cristina Enescu Aky|7 mai 2018

“Domnițe cu altițe” este o comunitate definită de pasiunea pentru elementele identitare tradiționale, în special costumul popular românesc autentic. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Portului Popular, care se sărbătorește în cea de-a doua duminică a lunii mai.

Sunt invitați să participe sau pur și simplu să se bucure de eveniment toți cei care îndrăgesc portul tradițional românesc. Participanții vor veni îmbrăcați în costum popular, cu eventuale “podoabe ale capului” tradiționale, cu opinci sau pantofi negri. Parada are ca scop promovarea portului tradițional românesc în toată splendoarea și varietatea sa, prin “scoaterea sa în lume”, mai ales în lumea urbană a Capitalei.

„Dorim să oferim publicului larg posibilitatea de a admira și cunoaște piese tradiționale specifice diferitelor zone ale țării, în general piese unice, lucrate manual la lumina lămpii cu multă migală, pricepere și dragoste. Fiecare piesă a costumului tradițional este un obiect de identitate culturală, iar decorațiunile sunt întotdeauna semnificative și simbolice. Vă invităm așadar la o promenadă care va avea ca punct de întâlnire Muzeul Tăranului Român, de unde plecarea va avea loc la ora 11.30.” – Mihaela Chilian, organizator din partea comunitații “Domnițe cu altițe”.

Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.

Mai multe detalii despre eveniment, aici.

P.S. Din motive de organizare, evenimentul nu va fi o paradă, ci o plimbare în costume tradiționale, pe traseul anunțat.

Foto: Parada costumului popular – facebook

 

 



16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.