Parfum exotic și sonorități de lăută cu Marcel Khalife, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/parfum-exotic-si-sonoritati-de-lauta-cu-marcel-khalife-la-sala-radio/

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Naţională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitaţi speciali din Liban: apreciatul compozitor şi interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME şi SALMAN BAALBAKI – la percuţie orientală.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

Creator al formației Al Mayadeen Ensemble, alături de care a lansat piese devenite celebre în întreaga lume, Marcel Khalife a fost numit în 2005 artist UNESCO pentru pace. Compozițiile sale sunt o deosebită combinație între muzica arabă tradițională și elemente ale culturii europene.

În concertul de la Sala Radio, artistul libanez va oferi publicului român câteva compoziții proprii: Suita Andaluză pentru lăută şi orchestră și Trei piese pentru voce și orchestră. În același eveniment veți asculta și Mozart: Simfonia nr. 40 în sol minor.

Evenimentul se va derula sub bagheta lui LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al  Orchestrei Filarmonicii din Liban, artist care se bucură de un

Lubnan Baalbaki

Lubnan Baalbaki

parcurs profesional inedit și care a studiat muzica la Cluj-Napoca, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea. A fondat Orchestra de Tineret din Beirut (Beirut Youth Orchestra), al cărei dirijor principal este și în prezent.

ABEER NEHME este o apreciată solistă vocală și muzicolog libanez. S-a făcut remarcată în mai multe genuri muzicale inspirate din tradiția țării natale, la confluența cu arta altor regiuni și continente: de la muzică tradițională libaneză, la jazz oriental, trecând prin muzică sacră bizantină sau influențe Tarab (specifice în Tanzania sau Kenya).

SALMAN BAALBAKI a început să studieze chitară clasică la Conservatorul Naţional de Muzică din Beirut pentru ca mai apoi să se dedice pasiunii sale: instrumentele orientale de percuţie.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe radioromaniacultural şi romania-muzical.

Foto: Marcel Khalife – orchestreradio.com.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.