„Părinți și copii”, în premieră la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/parinti-si-copii-in-premiera-la-tnb/

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti anunţă o nouă premieră, pe 30 aprilie 2022, la Sala „Ion Caramitru”: „Părinţi şi copii” de Brian Friel, o dramatizare după romanul omonim al lui Ivan Turgheniev.

Un articol de Liliana Matei|27 aprilie 2022

Considerat de critică drept cel mai reușit roman al lui Turgheniev, „Părinți și copii” a provocat la apariție aprinse discuții contradictorii, pe tema conflictului dintre generația părinților (păstrătoarea idealurilor umaniste tradiționale) și cea rebelă a fiilor (materialistă, dezamăgită, nihilistă, tentată să distrugă tot ce ține de vechiul stil de viață). După scrierea acestui roman, în 1862, Turgheniev este nevoit să părăsească Rusia din cauza reacțiilor ostile. Se stabilește în Germania, iar mai apoi în Anglia, unde „Părinți și copii” înregistrează un mare succes.

Dramatizarea după celebrul roman al lui Turgheniev a irlandezului Brian Friel (1929-2015) – considerat a fi unul dintre cei mai „cehovieni” dramaturgi –  a avut premiera pe 26 iunie 1987, la Royal National Theatre din Londra.

În montarea lui Vlad Massaci pe scena mare a Teatrului Național, „Părinți și copii” este un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care veți regăsi atmosfera teatrului rus cu personajele lui prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinite, precum și umorul englezesc și ironia fină din condeiul dramaturgului irlandez.

Veți fi seduși de jocul rafinat și plin de nuanțe al actorilor îndrumați atent și sensibil de regizor într-o acțiune ce curge firesc în momentele ei dramatice.

În distribuție: Andrei Huțuleac, Alexandru Potocean, Mihai Călin, Richard Bovnoczki, Crina Semciuc, Cosmina Olariu, Emilia Popescu, Măriuca Bosnea, Diana Dumbravă, Vitalie Bichir/Tomi Cristin, Fulvia Folosea, Emilian Mârnea, Mihai Verbițchi, Andrei Tomi.

Lumea „părinților”, în dezacord cu noua ideologie a tineretului nihilist, scufundându-se în propria neputință de schimbare, își găsește transpunerea scenografică cu profunde semnificații sub semnătura artiștilor Adrian Damian (decoruri) și Luiza Enescu (costume).

În fapt, prin spectacolul său, Vlad Massaci relevă felul în care comedia umană a lui Turgheniev / Friel devine drama unei lumi întregi, nevoită să îndure urmările catastrofale ale ideologiilor care au marcat istoria civilizației și umanității.

Premiera oficială va avea loc pe 30 aprilie, ora 19.00, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Următoarea reprezentație este programată pentru data de 1 mai.

Biletele se pot procura de la Casa de bilete a TNB, precum și online, pe www.mystage.ro.

Foto: Florin Ghioca

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.