Paris, Arondismentul 13, noul film al lui Jacques Audiard, din 11 martie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/paris-arondismentul-13-noul-film-al-lui-jacques-audiard-din-11-martie-in-cinema/

Jacques Audiard, cunoscutul cineast francez câştigător al unul Palme d’Or în 2015 pentru Deephan, revine pe marile ecrane cu un film despre relaţiile şi iubirile generaţiei millenials în era digitală. Paris, Arondismentul 13, premiat la Cannes 2021 pentru cea mai bună coloană sonoră, ajunge în cinematografe din 11 martie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2022

Jacques Audiard a transformat şi adaptat trei romane grafice ale ilustratorului newyorkez Adrian Tomine într-o poveste alb-negru despre rătăcirile a patru tineri adulți.

Émilie, Camille, Nora și Amber sunt patru tineri ale căror vieți se intersectează în Paris, Arondismentul 13, cunoscut ca ​​Les Olympiades. Émilie își închiriază camera liberă unui profesor, Camille, și în scurt timp devin colegi de apartament cu beneficii. Doar că acesta este atras de Nora, al cărei drum se încrucișează cu al lui Amber, o vedetă porno de pe internet, pe care dorește să o cunoască. Cei patru tineri sunt uneori iubiți, alteori prieteni, de cele mai multe ori și una și alta.

Paris, Arondismentul 13 este regizat și produs de Jacques Audiard, după un scenariu de Audiard, Céline Sciamma (scenaristă a filmelor Portrait of a Lady on Fire și Petite Maman), și Léa Mysius (Ava). Debutanta Lucie Zhang, care a atras deja atenția publicului, alături Makita Samba, Noémie Merlant (cunoscută din Portrait of a Lady on Fire) și Jehnny Beth sunt cei patru actori care dau viață personajelor principale.

Filmul, „un soi de «Jules et Jim» cu un soundtrack synth-pop”, după cum îl descrie The Playlist, a primit la Cannes 2021 premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

Jacques Audiard a studiat la Sorbona pentru a deveni profesor de literatură şi filosofie, dar a abandonat studiile şi s-a alăturat unei echipe de filmare ca editor asistent. A devenit mai întâi scenarist, după care, în 1994 a debutat în regie cu „Regarde les hommes tomber” (1994), iar în 1996 era deja nominalizat la ​​Palme d’Or pentru cel de-al doilea film al său „Un héros très discret”, pentru care a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes.

„De battre mon coeur s’est arrêté” (2005) a fost recompensat cu un premiu BAFTA pentru cel mai bun film străin, „Un prophet” (2009), cu marele premiu al juriului la Cannes, iar drama „Dheepan” (2015) câștigat principalul trofeu – Palme d’Or – la acelaşi festival.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.