Particule afective. Despre stările disjuncte prin intermediul holografiei argentice și a dansului contemporan
https://www.ziarulmetropolis.ro/particule-afective-despre-starile-disjuncte-prin-intermediul-holografiei-argentice-si-a-dansului-contemporan/

Asociaţia Qolony – Colonia pentru Artă şi Știinţă anunţă demararea proiectului cultural Particule afective, desfăşurat în perioada august – noiembrie 2021.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2021

Proiectul îmbină arta contemporană și știința și chestionează rolul tehnologiei holografice în procesele cognitive, explorând noțiuni de mișcare și prezență și concepte relevante din fizica cuantică. Particule afective este o lucrare colectivă compusă dintr-o instalație performativă structurată în jurul unor holograme argentice și dintr-un performance în care compoziția de mișcare și construirea firului narativ pentru public sunt dictate de conceptul științific studiat.

Echipa proiectului este una pluridisciplinară, care într-o primă etapă a început cercetarea și alegerea subiectelor, temelor și modului de colaborare. Un prim rezultat vizibil și accesibil publicului este performance-ul Particule afective, work in progress, prezentat la Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu, în data de 26 august, cu trei reprezentații programate cu începere de la orele 19:00, 19:40 și 20:20.

Particule afective este o invitație la experimentare și joacă în mediul schimbător al probabilităților, luminii și particulelor (ne)observate, folosind holografia argentică și dansul contemporan. Conceptele de lucru sunt înrădăcinate în fizica cuantică, având în centru noțiunea de superpoziție – comportamentul observat al sistemelor studiate de a manifesta simultan stări disjuncte. Acest concept este extrapolat într-o instalație performativă interactivă, în baza instalației multimedia a Sabinei Suru, a coregrafiei semnate de Irina Marinescu și a muzicii lui Alexandros Raptis.

Cercetătorii de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației au contribuit atât cu cercetarea teoretică, oferindu-le artiștilor clarificări despre conceptele relevante din fizica cuantică, cât și prin sprijinul direct pentru producția hologramelor.

Acest work in progress va fi urmat de continuarea lucrului efectiv, aplicat pe corp și dinamica performativă, filmări pentru holograme, experimente de laborator, generarea hologramelor și stabilirea structurii, formei și conținutului pentru expoziție și reprezentațiile cu public, cu evenimente găzduite de partenerii proiectului, conferințe și prelegeri programate până în luna noiembrie a.c.

Sabina Suru este artistă multimedia și manager cultural, co-fondatoare a Asociației Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. Practica ei se concentrează asupra reactivării unor tehnologii obsolete, în principal holografia și fotografia argentică și alternativă. Încorporează elemente și concepte din știință (optică, fizică) și abordează problematici legate de mutația identității, obiectivizare, memorie exografică și timp, prin colaborări cu practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan și muzică.

Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009. De atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga. A lucrat cu Centrul Național al Dansului, a participat la Cultural Management Academy 2019, este co-fondatoare a Asociației Developing Art, iar în prezent este artistă și producătoare independentă. Colaborează cu artiști din diferite domenii pentru a crea contexte în care ingredientele principale sunt conexiunile autentice, experimentul și emoțiile.

 

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.