Particule afective. Despre stările disjuncte prin intermediul holografiei argentice și a dansului contemporan
https://www.ziarulmetropolis.ro/particule-afective-despre-starile-disjuncte-prin-intermediul-holografiei-argentice-si-a-dansului-contemporan/

Asociaţia Qolony – Colonia pentru Artă şi Știinţă anunţă demararea proiectului cultural Particule afective, desfăşurat în perioada august – noiembrie 2021.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2021

Proiectul îmbină arta contemporană și știința și chestionează rolul tehnologiei holografice în procesele cognitive, explorând noțiuni de mișcare și prezență și concepte relevante din fizica cuantică. Particule afective este o lucrare colectivă compusă dintr-o instalație performativă structurată în jurul unor holograme argentice și dintr-un performance în care compoziția de mișcare și construirea firului narativ pentru public sunt dictate de conceptul științific studiat.

Echipa proiectului este una pluridisciplinară, care într-o primă etapă a început cercetarea și alegerea subiectelor, temelor și modului de colaborare. Un prim rezultat vizibil și accesibil publicului este performance-ul Particule afective, work in progress, prezentat la Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu, în data de 26 august, cu trei reprezentații programate cu începere de la orele 19:00, 19:40 și 20:20.

Particule afective este o invitație la experimentare și joacă în mediul schimbător al probabilităților, luminii și particulelor (ne)observate, folosind holografia argentică și dansul contemporan. Conceptele de lucru sunt înrădăcinate în fizica cuantică, având în centru noțiunea de superpoziție – comportamentul observat al sistemelor studiate de a manifesta simultan stări disjuncte. Acest concept este extrapolat într-o instalație performativă interactivă, în baza instalației multimedia a Sabinei Suru, a coregrafiei semnate de Irina Marinescu și a muzicii lui Alexandros Raptis.

Cercetătorii de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației au contribuit atât cu cercetarea teoretică, oferindu-le artiștilor clarificări despre conceptele relevante din fizica cuantică, cât și prin sprijinul direct pentru producția hologramelor.

Acest work in progress va fi urmat de continuarea lucrului efectiv, aplicat pe corp și dinamica performativă, filmări pentru holograme, experimente de laborator, generarea hologramelor și stabilirea structurii, formei și conținutului pentru expoziție și reprezentațiile cu public, cu evenimente găzduite de partenerii proiectului, conferințe și prelegeri programate până în luna noiembrie a.c.

Sabina Suru este artistă multimedia și manager cultural, co-fondatoare a Asociației Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. Practica ei se concentrează asupra reactivării unor tehnologii obsolete, în principal holografia și fotografia argentică și alternativă. Încorporează elemente și concepte din știință (optică, fizică) și abordează problematici legate de mutația identității, obiectivizare, memorie exografică și timp, prin colaborări cu practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan și muzică.

Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009. De atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga. A lucrat cu Centrul Național al Dansului, a participat la Cultural Management Academy 2019, este co-fondatoare a Asociației Developing Art, iar în prezent este artistă și producătoare independentă. Colaborează cu artiști din diferite domenii pentru a crea contexte în care ingredientele principale sunt conexiunile autentice, experimentul și emoțiile.

 

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.