Party la Point
https://www.ziarulmetropolis.ro/party-la-point/

Point e casa a tot mai multe spectacole interesante din teatrul independent, alternativ, din Bucureşti. Iar „Party” (regia: Anca Maria Colţeanu) are la bază o piesă scrisă de un britanic, Tom Basden (38 de ani), actor şi dramaturg, de două ori nominalizat la Premiile BAFTA, câştigător al premiului Fringe Fest şi al Premiului de Comedie la Edinburgh.

Un articol de Andrei Crăciun|8 februarie 2018

Satiră. Satiră pură. Basden își râde de ei: de tinerele generații încărcate de nobile idealuri, dar lipsite de orice profunzime, mai ales când cochetează cu ideea implicării politice. Oamenii care și-au făcut din superficial artă și icoană, absolut.

În Party patru astfel de tineri vor să fondeze o mișcare politică. O mișcare politică urmând a schimba lumea, se înțelege (atât de tineri sunt). Le mai trebuie un al cincilea. Fac rost de el (sunt și pragmatici). Al cincilea e un cetățean care crede că se dă o petrecere și (mai e și ziua lui de naștere, dar n-o să vă povestesc tot – pentru asta trebuie să mergeți la teatru)…

Toate temele din spectacol sunt la zi: e batjocorită pe bună dreptate corectitudinea politică decăzută în exces (și, din păcate, nici feministele nu ies prea bine, mai ales dacă nu au umor și simțul fin al ironiei).

Deși la zi, e un spectacol care nu e pe linia timpurilor noi. Nu cere voie de la gardienii gândirii unice. Combate fără să conteste radical, însă – ceea ce e inteligent și tot mai rar. Are farmec și le-ar fi foarte util și noilor implicați politic de la noi din țară.

Actorii (eu i-am văzut pe Radu Micu, Andrei Morariu, Ilinca Hărnuț, Simona Cuciurianu și Rareș Andrici) au intactă bucuria jocului; e curajoasă și montarea Ancăi Maria Colțeanu.

Ei înșiși tineri nu sunt încă deposedați de iluzii în chestiunea teatrului, ceea ce îi face indimenticabili. Indimenticabili în înțelesul mileniului curent.

Căci, desigur, ei nu joacă vreun Shakespeare, să nu exagerăm. Joacă un Party la Point ceva mai degrabă lejer, de sâmbătă seară (se intră și live pe instagram în corpul spectacolului).

Dar ce ar fi serile noastre de sâmbătă fără oameni care să se bucure cu adevărat de ceea ce li se întâmplă?

A se vedea.

PARTY

De Tom Basden
Regia: Anca Maria Colțeanu
Distribuția: Radu Micu / Emilian Mârnea (Jared); Andrei Morariu (Jones), Ilinca Hărnuţ (Mel), Simona Cuciurianu (Pheobe), Rareş Andrici (Duncan)
Traducerea: Deea Avram, Ilinca Hărnuţ, Simona Cuciurianu.
Scenografia: Bogdan Costea
Asist. scenografie: Ana Ivan
Video design: Matei Mihai Visuals & Cristina Zainea
Make-up: Mihaela Vasiloi
Sound design: Ovidiu Savu

Deși la zi, e un spectacol care nu e pe linia timpurilor noi. Nu cere voie de la gardienii gândirii unice. Combate fără să conteste radical, însă – ceea ce e inteligent și tot mai rar. Are farmec și le-ar fi foarte util și noilor implicați politic de la noi din țară.



10
/12
/14

După o primă rundă de mare succes a celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, într-o primă etapă, în perioada 4 - 7 noiembrie 2014, violoniştii ‘’combatanţi” Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri) şi “arbitrul”, pianistul Horia Mihail, sunt nerăbdători să înceapă a doua rundă, care îi va duce în cele trei principale provincii istorice ale României: Muntenia, Transilvania şi Moldova în perioada 10-19 decembrie 2014.

09
/12
/14

Celebrul violonist, dirijor şi compozitor olandez Andre Rieu, va susţine un concert în România, în 2015. Andre Rieu a sosit la Bucureşti marţi, unde a anunţat detaliile concertului. Andre Rieu a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză în care apare în faţa unui avion.

09
/12
/14

Seară Mozart, „Anotimpurile” lui Vivaldi, „Norma”, celebra operă a lui Bellini (în concert), cu soprana Elena Moşuc invitată în rolul titular, Integrala sonatelor de Beethoven pentru pian şi vioară, partea a II-a, un prilej extraordinar de a-l asculta pe Valentin Gheorghiu la pian, alături de Gabriel Croitoru la vioară, concertul celebrului acordeonist francez Richard Galliano, sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ce se vor derula la Sala Radio între ianuarie şi martie 2015.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

09
/12
/14

Deschiderea noii stagiuni la Scala din Milano a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie, soldate cu doi răniţi, au anunţat autorităţile locale. "Seara de deschidere de la Scala este un spectacol unic şi încercăm să distrugem şi acest eveniment", a afirmat preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni.

09
/12
/14

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

09
/12
/14

În zilele de 13, 14, 20, 21, 22 și 23 decembrie, de la orele 14:00, în Parcul Unirii, bucureștenii pot asculta cele mai frumoase cântece de sezon în sprijinul acțiunii umanitare pentru Andreea Ion, organizate de AOLN România.

08
/12
/14

Cunoscutul teatrolog George Banu a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, la Paris, în prezenţa filozofului Jean-Luc Marion şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing. Premiul i-a fost acordat pentru difuzarea culturii franceze în lume.