Pasaport de Germania, un documentar despre vânzarea germanilor din România, la HBO
https://www.ziarulmetropolis.ro/pasaport-de-germania-un-documentar-despre-vanzarea-germanilor-din-romania-la-hbo/

Documentarul „Pasaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, despre „cel mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX, vânzarea întregii populaţii germane din România către Republica Federală Germania”, va avea premiera pe 27 noiembrie, de la ora 20.00, la HBO România.

Un articol de Petre Ivan|21 octombrie 2014

Pasaport de Germania/ Trading Germans, un documentar regizat de Răzvan Georgescu şi produs de HiFilm, Februar Film şi HBO, va fi difuzat la HBO România pe 27 noiembrie, de la ora 20.00, şi pe 30 noiembrie, de la ora 01.25.

„Paşaport de Germania” spune povestea celui mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populaţii germane din România către Republica Federală Germania (RFG). Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectaţi de acest transfer, notează Mediafax.

În timpul prezenţei lor continue de 850 de ani în Transilvania şi de peste 200 de ani în Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de mongoli şi epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor şi românilor, au îndurat deportările în Bărăgan şi în Uniunea Sovietică.

În ciuda greutăţilor, ei au prins rădăcini aici şi s-au bucurat de o poziţie socială confortabilă. Până când s-a pus la cale negoţul, iar germanii au dispărut – peste Pasaport de Germanianoapte – din România.

Cum a fost posibil să vinzi un întreg grup etnic, aproximativ 245.000 de germani, din România comunistă între 1968 şi 1989? Care au fost motivele care au stat la baza dispariţiei a 850 de ani de cultură din România în 22 de ani, într-o clipire istorică?

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care încearcă să găsească răspuns noul documentar, „Paşaport de Germania/ Trading Germans”.

Documentaul „Pasaport de Germania” a avut premiera naţională la ediţia din acest an a festivalului internaţional de film documentar Astra Film Festival, care s-a desfăşurat în perioada 6 – 12 octombrie, la Sibiu.

Foto: Pasaport de Germania – hbo.ro

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.