Pascal Bruckner revine in Romania, la Targul de carte Gaudeamus
https://www.ziarulmetropolis.ro/pascal-bruckner-revine-in-romania-la-targul-de-carte-gaudeamus/

Scriitorul francez Pascal Bruckner revine în România, la Târgul de carte Gaudeamus, care se va desfăşura între 21 şi 25 noiembrie la complexul Romexpo din Bucureşti, informează Institutul Cultural Francez. Institutul Francez sărbătoreşte cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus cea de-a 20-a aniversare a programului de sprijin pentru publicare „Nicolae Iorga”, ocazie cu care va publica […]

Un articol de Andrada Văsii|14 noiembrie 2012

Scriitorul francez Pascal Bruckner revine în România, la Târgul de carte Gaudeamus, care se va desfăşura între 21 şi 25 noiembrie la complexul Romexpo din Bucureşti, informează Institutul Cultural Francez.

Institutul Francez sărbătoreşte cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus cea de-a 20-a aniversare a programului de sprijin pentru publicare „Nicolae Iorga”, ocazie cu care va publica şi o broşură dedicată traducerilor şi traducătorilor. Două mari dezbateri vor reuni cititori, traducători, critici literari, dar şi editori francezi şi români în jurul textelor fundamentale traduse în România în ultimii 20 de ani.

Astfel, Institutul Francez îi are ca invitaţi anul acesta pe Pascal Bruckner, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori francezi, Dominique Viart, eseist, critic şi profesor de literatură contemporană, şi Hugo Pradelle, jurnalist la revista La Quinzaine littéraire.

Pe de altă parte, pe 22 noiembrie, la Facultatea de Filozofie, Hugo Pradelle va vorbi despre opera lui Max Blecher, discuţia fiind moderată de Sebastian Grama.

În cadrul aceleiaşi serii de evenimente va avea loc, pe 23 noiembrie, masa rotundă pe tema „Traducerea literaturii franceze, mize şi provocări, masă-rotundă”. Invitaţii evenimentului vor fi: Magda Cârneci, scriitoare şi traducătoare, Daniel Nicolescu, traducător, Doru Mareş, traducător, Svetlana Cârstean, scriitoare şi traducătoare.

 Tot pe 23 noiembrie, Pascal Bruckner va vorbi la masa rotundă „Premiile literare franceze, o garanţie a succesului în străinătate?”, alături de Hugo Pradelle şi Magdalena Mărculescu, directoare editorială a Editurii Trei. De asemenea, Pascal Bruckner va avea o sesiune de autografe la ora 19.00, la noua Librărie Franceză Kyralina.

Pe 24 noiembrie, la standul editurii Trei de la Târgul Gaudeamus, va fi lansată cartea „Fanatismul Apocalipsei”, Pascal Bruckner. Aceasta este prima traducere în limba română a acestei cărţi scrise de Bruckner.

În cadrul vizitei în România, doi dintre invitaţii Franţei la Târgul de carte Gaudeamus vor merge şi la Cluj-Napoca, respectiv la Sibiu. Pascal Bruckner va avea o sesiune de autografe la Librăria Cărtureşti din Cluj, joi, 22 noiembrie, iar Hugo Pradelle o intervenţie la Universitatea din Sibiu.

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este un celebru romancier şi eseist francez. Profesor invitat al universităţilor americane, Bruckner a ţinut, de asemenea, mai multe conferinţe în cadrul Institutului de Studii Politice din Paris şi a colaborat cu publicaţii precum Le Nouvel Observateur şi, în prezent, Le Monde. Descris adesea drept „filozof al actualităţii”, Pascal Bruckner este cunoscut în România mai ales pentru romanele: „Paria”, „Luni de fiere” (care a fost adaptat pentru cinema de Roman Polanski), „Hoţii de frumuseţe” (Premiul Renaudot, 1997) şi „Copilul divin”.

Pascal Bruckner a vizitat România şi în anul 2011, când a relansat la Bucureşti volumul „Luni de fiere”, inaugurând atunci o nouă serie de cărţi la editura Trei.

 

 

Sursa: Mediafax

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.