Pavard, pavarder, bavarder. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/pavard-pavarder-bavarder/

Se zice că jurnaliştii francezi, epuizând oricum epitetele ornante la adresa golului marcat Argentinei de Benjamin Pavard, ar fi inventat un verb (că oricum le era la îndemână dat fiind specificul jobului). 

Un articol de Cinesseur & Codrut Constantinescu & Pantacruel|1 iulie 2018

Așa ar fi apărut verbul „pavarder”. Care înseamnă fix ce vedeți că a reușit băiatul ăsta… S-ar putea să fie, totuși, o legendă. Inventată de mine.

Mutatis mutandis, Messi se simte în echipa Argentinei ca Fellini (sau Antonioni) la Hollywood.

Dragă domnule Cinesseur,

dacă-mi permiți, eu (Codruț) eram sigur că pe băiatul ăsta îl cheamă Bavard și chiar le-am explicat celor mici semnificația cuvântului provenit din verbul „bavarder” (a vorbi vorbire, a conversa). Am fost dezamăgit să aflu că de fapt este vorba de Pavard de la verbul „pavarder”, adică a marca un gol mișto echipei lui Messi…

Dragă domnule Cinesseur, dragă domnule Codruț,

dacă-mi permiteți, m-am uitat pe google translate să văd totuși dacă „Pavard” ăsta, despre care combateți , are sau a avut totuși vreo semnificație pe undeva, cândva, în lumea largă. Ei bine, am descoperit că în limba lituaniană, Pavard însemană nume de familie. Altfel spus, am închis cercul și ne-am întors de la verbe exaltante la numele de familie al fericitului Benjamin Pavard.

Și că tot veni vorba, „bavarder”-ul adică, mai aflu cu această ocazie că limbă lituaniană este, astăzi, cea mai arhaică dintre toate limbile indo-europene vii și că atunci când un autobuz lituanian oprește în stație, pasagerii încep să fredoneze ceva de genul: “Lipsi, lipsi, čia-čia-čia?”, forma prescurtată a formulei: „ar Jūs lipsite čia?” (Dvs coborâți aici?)

P.S.

Dragă domnule Lionel Messi, dragă domnule Cristiano Ronaldo,

dacă ne permiteți, „Lipsi, lipsi, čia-čia-čia”?!

–––

P.P.S

În primele două optimi de finală:

Franța – Argentina 4-3

Uruguay – Portugalia 2-1

Foto: Pavard, Messi, Ronaldo, Mondialul Metropolis – fifa.com, facebook

 

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)