Pavilionul Art Safari 2017. Expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian
https://www.ziarulmetropolis.ro/pavilionul-art-safari-2017-expozitie-dedicata-lui-stefan-luchian/

Cea mai mare expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian din ultimii 50 de ani va fi organizată la Pavilionul Muzeal de la Art Safari, între 19 mai – 18 iunie, la Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2017

Expozitia va oferi o privire de ansamblu asupra creaţiei “înnoitorului picturii româneşti”, făcând referire şi la gruparea de secesiune artistică ce s-a conturat în jurul personalităţii sale, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Expoziţia Centrală a Pavilionului de Artă Contemporană, intitulată ”Notes on a Landscape”, curatoriată de Wim Waelput (din Ghent, Belgia), adresează diversele tipuri de mesaj şi de rol social ale artistului român, din vremea picturii noastre clasice şi până în contemporaneitate.

Expoziţia propune o explorare a tipurilor de preocupare artistică reprezentative pentru istoria locală a artei româneşti, punând accent pe factorii identitari şi geopolitici. Wim Waelput este directorul şi fondatorul platformei pentru artă contemporană din Ghent.

Printre galeriile care vor expune în acest an se numără: Mobius Gallery (Bucureşti, RO), Galleri CC (Stockholm, SE), Galeria 9 (Cluj, RO), Galeria 3:e Våningen (Göteborg, SE), Galeria Pilat (Bucureşti, RO), Atelier 030202 (Bucureşti, RO), Kunstart Galerie (Bochum, DE) etc.

Programul Art Safari Kids 2017, dedicat în special copiilor, vine şi el cu noutăţi: tururi ghidate susţinute de elevii şcolii Lauder; ateliere inedite pentru cei mici, dar şi pentru întreaga familie, în cadrul cărora copii, părinţii sau bunicii îşi pot manifesta creativitatea împreună. De notat în calendar: în data de 19 mai artistul Hanoch Piven (Montevideo, Uruguay) va traversa continentele pentru a susţine două workshopuri dedicate familiilor.

Art Dialogue va continua printr-un amplu program de conferinţe, lansări de carte, performance-uri şi proiecţii video la care vor participa specialişti din lumea artei din toată Europa.

Despre Pavilionul Art Safari

Pavilionul Art Safari este un eveniment anual destinat deopotrivă artei româneşti şi regionale. Un eveniment unic ca amploare în România, care prezintă publicului o Expoziţie Centrală curatoriată de un expert internaţional şi o zonă expoziţională la care sunt invitate să expună importante galerii de artă modernă şi contemporană din România şi regiune.

Foto: Pavilionul Art Safari 2017 – www.artsafari.ro

 

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.