Pavilionul Art Safari 2017. Expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian
https://www.ziarulmetropolis.ro/pavilionul-art-safari-2017-expozitie-dedicata-lui-stefan-luchian/

Cea mai mare expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian din ultimii 50 de ani va fi organizată la Pavilionul Muzeal de la Art Safari, între 19 mai – 18 iunie, la Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2017

Expozitia va oferi o privire de ansamblu asupra creaţiei “înnoitorului picturii româneşti”, făcând referire şi la gruparea de secesiune artistică ce s-a conturat în jurul personalităţii sale, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Expoziţia Centrală a Pavilionului de Artă Contemporană, intitulată ”Notes on a Landscape”, curatoriată de Wim Waelput (din Ghent, Belgia), adresează diversele tipuri de mesaj şi de rol social ale artistului român, din vremea picturii noastre clasice şi până în contemporaneitate.

Expoziţia propune o explorare a tipurilor de preocupare artistică reprezentative pentru istoria locală a artei româneşti, punând accent pe factorii identitari şi geopolitici. Wim Waelput este directorul şi fondatorul platformei pentru artă contemporană din Ghent.

Printre galeriile care vor expune în acest an se numără: Mobius Gallery (Bucureşti, RO), Galleri CC (Stockholm, SE), Galeria 9 (Cluj, RO), Galeria 3:e Våningen (Göteborg, SE), Galeria Pilat (Bucureşti, RO), Atelier 030202 (Bucureşti, RO), Kunstart Galerie (Bochum, DE) etc.

Programul Art Safari Kids 2017, dedicat în special copiilor, vine şi el cu noutăţi: tururi ghidate susţinute de elevii şcolii Lauder; ateliere inedite pentru cei mici, dar şi pentru întreaga familie, în cadrul cărora copii, părinţii sau bunicii îşi pot manifesta creativitatea împreună. De notat în calendar: în data de 19 mai artistul Hanoch Piven (Montevideo, Uruguay) va traversa continentele pentru a susţine două workshopuri dedicate familiilor.

Art Dialogue va continua printr-un amplu program de conferinţe, lansări de carte, performance-uri şi proiecţii video la care vor participa specialişti din lumea artei din toată Europa.

Despre Pavilionul Art Safari

Pavilionul Art Safari este un eveniment anual destinat deopotrivă artei româneşti şi regionale. Un eveniment unic ca amploare în România, care prezintă publicului o Expoziţie Centrală curatoriată de un expert internaţional şi o zonă expoziţională la care sunt invitate să expună importante galerii de artă modernă şi contemporană din România şi regiune.

Foto: Pavilionul Art Safari 2017 – www.artsafari.ro

 

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.