Pe urmele lui George Enescu, la Humanitas de la Cișmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/pe-urmele-lui-george-enescu-la-humanitas-de-la-cismigiu/

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Naforniţa (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar şi Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociaţia Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediţii a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cişmigiu.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2015

La finalul întâlnirii, participanții sunt invitați să pornescă în Turul Enescu (Palatul Regal, Ateneul Român, Academia Română și Muzeul George Enescu) din cadrul Bucureștiului Creativ. Intrarea este liberă, iar turul gratuit.

Cu exact o săptămână înaintea începerii ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august-20 septembrie), dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august, de la ora 11, în cadrul ultimei ediții aDuminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu.

Moderatorul întâlnirii este Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului George Enescu. Vor susține microrecitaluri Mălina Ciobanu (vioară) și Mircea Dumitrescu (vioară), bursieri în cadrul programului Tinere Talente 2015 al Fundației Principesa Margareta a României.

La finalul întâlnirii, publicul este invitat să pornescă în Turul Enescu (Palatul Regal, Ateneul Român, Academia Română și Muzeul George Enescu) din cadrul Bucureștiului Creativ.

Intrarea la eveniment este liberă, iar turul este gratuit.

INFO

Tiberiu Soare Tiberiu Soare este unul dintre cei mai aclamați dirijori contemporan al generației de muzicieni tineri ai României – s-a născut în anul 1977. Un muzician strălucitor, carismatic și deschis – adoră, în egală măsură muzica clasică, dar și compozițiile celor de la Pink Floyd –, Tiberiu Soare a obţinut la vârsta de numai 26 de ani Premiul Criticii Muzicale pentru proiectul “Traviata – 150 de ani”.

Soprana Valentina Nafornița, considerată o stea în devenire a operei internaționale a studiat la București și este parte a prestigiosului ansamblu al Operei de Stat din Viena. Va urca pe scena Festivalului Enescu pe 16 septembrie, alături de celebra Orchestră a Filarmonicii din Viena și va interpreta inclusiv o lucrare de George Enescu, 7 lieduri pe versuri de Clément Marot op. 15.

Dirijorul Kristjan Järvi este renumit în întreaga lume pentru programele sale inventive, pentru colaborările curajoase şi pentru repertoriul transcultural şi care depăşeşte separările clasice dintre genuri. Un antreprenor din fire şi un educator şi filantrop plin de pasiune, Järvi conduce atât cea mai veche Orchestră Radio din Europa şi cea mai nouă Orchestră de Tineret. Sub bagheta lui Kristjan Järvi  se va deschide Festivalul Enescu 2015, pe 30 august, cu Rapsodia Nr.1 de George Enescu interpretată de Orchestra Română de Tineret. Solista serii va fi o violonistă-vedetă: Sarah Chang.

03
/12
/15

Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor premiat de Academia Franceză şi deţinător al Premiului Goncourt pentru nuvelă, vine la Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi Institutului Francez.

02
/12
/15

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti începe azi, 2 decembrie, la ora 19.00, la Clubul Ţăranului.

30
/11
/15

Declarat în scurt timp de la apariţie bestseller al New York Times, volumul „Fără tine, noi nu existăm. Viaţa mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene” de Suki Kim a apărut în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Ciprian Şiulea şi cu o prefaţă de Adelin Petrişor.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.

19
/11
/15

Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Lucian Boia şi Mircea Cărtărescu sunt doar câţiva dintre autorii care îşi vor lansa cele mai noi volume la Editura Humanitas cu prilejul Târgului Internaţional Gaudeamus, care are loc în perioada 18-22 noiembrie la Romexpo.

18
/11
/15

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

18
/11
/15

Într-o zi de 18 noiembrie (1922) se stingea din viaţă unul dintre ctitorii romanului modern. O înregistrare de arhivă ni-l prezintă pe Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut, vorbind despre autorul lui Á la recherche du temps perdu.

17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).