Pedro Almodóvar, în prim-plan pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/pedro-almodovar-in-prim-plan-pe-tiff-unlimited/

Ambasada Spaniei în România organizează un ciclu de film online dedicat regizorului Pedro Almodóvar, în perioada 17-20 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|14 decembrie 2020

Astfel, spectatorii se vor bucura de creaţii emblematice ale cunoscutului regizor spaniol, precum „Totul despre mama mea”, distins în 2000 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar şi de alte producţii multipremiate ale îndrăgitului cineast, cum ar fi „Julieta”, „Pielea în care trăiesc” sau „Amanţii pasageri”.

În contextul socio-sanitar actual, accesul la filme în mod gratuit şi sigur. Fiecare film este subtitrat în limba română și va fi disponibil pe platforma TIFF Unlimited (https://unlimited.tiff.ro/) timp de 24 de ore, începând cu orele 20:00 din zilele menţionate în program. Accesul este gratuit, fără a fi necesară crearea unui cont pe platformă.

PROGRAMUL FILMELOR PE TIFF UNLIMITED

Joi, 17 decembrie 2020, 20:00 – Julieta (2016)

Julieta, o profesoară de 55 de ani, încearcă să îi explice fiicei sale Antía, printr-o scrisoare, tot ceea ce nu i-a mărturisit în ultimii 30 de ani. Când termină scrisoarea, îşi dă seama că nu ştie unde să o trimită. Fiica sa a părăsit-o când avea 18 ani şi de atunci Julieta nu mai ştie nimic despre ea. Filmul vorbeşte despre destin, despre sentimentul de vinovăţie şi despre acel mister de neînţeles care ne face să părăsim persoanele pe care le iubim, ştergându-le din viaţa noastră ca şi cum niciodată nu ar fi însemnat nimic. Dar şi depre durerea pe care această părăsire brutală o provoacă victimei.

Vineri, 18 decembrie 2020, 20:00 – Amanţii pasageri / Los amantes pasajeros (2013)

O defecţiune tehnică pune în pericol vieţile celor de la bordul zborului 2549. Piloţii încearcă, alături de colegii lor din turnul de control, să găsească o soluţie. Însoţitorii de zbor şi şeful lor sunt personaje neobişnuite, baroce, care încearcă să uite de problemele personale şi se dedică trup şi suflet sarcinii de a face zborul cât mai plăcut pentru pasagerii lor, în aşteptarea soluţiei.

Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 20:00 – Pielea în care trăiesc / La piel que habito (2011)

De când soţia sa a suferit arsuri grave în incendiul provocat de un accident de maşină, doctorul Robert Ledgard, chirurg plastic eminent, şi-a dedicat ani întregi cercetării şi experimentelor pentru a crea un nou tip de piele cu care ar fi putut să o salveze. Este vorba despre o piele sensibilă la atingeri, dar rezistentă la orice fel de agresiune. Pentru a pune în practică această descoperire revoluţionară, doctorului Ledgard îi sunt necesare trei lucruri: lipsa de scrupule, un complice şi un cobai. Scrupule nu are, iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. Problema va fi găsirea cobaiului uman.

Duminică, 20 decembrie 2020, 20:00 – Totul despre mama mea / Todo sobre mi madre (1999)

Manuela este martora accidentului de maşină în care fiul ei, Estéban, îşi pierde viaţa chiar în ziua în care împlinea 17 ani, în timp ce alerga să obţină un autograf din partea actriţei sale preferate. Manuela descoperă din jurnalul adolescentului că cea mai mare dorinţă a lui fusese să-şi cunoască tatăl. Femeia pleacă la Barcelona, în căutarea bărbatului de care s-a despărţit cu mult timp în urmă, pentru a-i spune că ultimele cuvinte ale fiului său i-au fost adresate lui, chiar dacă nu l-a cunoscut niciodată. Numai că tatăl lui Estéban – un transsexual care, între timp, şi-a schimbat numele în Lola – nici nu ştie că băiatul a existat vreodată.

16
/02
/14

CRONICĂ DE FILM „The Monuments Men“ nu este nici comedie, nici reconstituire istorică, nici film de război, ci doar o producţie convenţională cu (foarte) puţin din fiecare. O nouă ambiţie a lui George Clooney de a-şi transmite – şi ca regizor - viziunea despre America.

15
/02
/14

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

15
/02
/14

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film "Lindenfeld" a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte "momente total ascunse din istoria României", precum "deportarea saşilor, nemţilor în Siberia". În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

15
/02
/14

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

14
/02
/14

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

14
/02
/14

Metropolis Film vă invită luni, 17 februarie, de la ora 21.00, în Control, la proiecţia lungmetrajului românesc Ryna, povestea unei adolescente din Sulina care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tata care îi anulează feminitatea.

13
/02
/14

“De ce ar fi mai nefiresc să vezi un penis penetrând un vagin decât o lingură cu budincă intrând într-o gură? Dacă Melancholia e cel mai romantic film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac este ca şi cum un pictor şi-ar fi aruncat pe pânză toate ideile care i-au trecut vreodată prin cap”, spune suedezul Stellan Skarsgard, rolul masculin principal din Nymphomaniac.

12
/02
/14

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.

11
/02
/14

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele "Bright Eyes", "Stand Up and Cheer" şi "Curly Top".

10
/02
/14

Cea de-a zecea ediție a Festivalul Internațional de Film București aduce mai multe proiecții – printre acestea şi La Grande Bellezza, nominalizat la premiile Oscar 2014 pentru Cel mai bun film străin -, mai multe filme și mai mulți invitați de marcă decât în anii anteriori.

10
/02
/14

"Vivir es fácil con los ojos cerrados", de David Trueba, a fost marele câştigător la Premiile Goya 2014 - echivalentul spaniol al Oscarurilor. Un alt mare favorit, "Las brujas de Zugarramurdi", de Álex de la Iglesia, a primit opt premii Goya.

09
/02
/14

Astăzi, de la ora 14.10, în cadrul emisiunii Duminica filmului românesc, TVR 2 a programat Cuibul salamandrelor, în regia lui Mircea Drăgan. O coproducție româno-italiană din anul 1978 în care vă veți putea reîntâlni cu o serie de mari actori: Gheorghe Dinica, Stuart Whitman, Radu Beligan, Florin Piersic, Jean Constantin și Mircea Diaconu.

08
/02
/14

Protagoniștii și echipa de producție a filmului independent „Ultimul Zburator”, selectat la Bruxelles International Fantasy Film Festival, pornesc în caravana de promovare a peliculei.