PELE, povestea eroului de la periferia oraşului Sao Paolo
https://www.ziarulmetropolis.ro/pele-povestea-eroului-de-la-periferia-orasului-sao-paolo/

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale şi a devenit un simbol al ţării şi al culturii sale. La TVR 1, vineri, 9 noiembrie, de la 21.10, vedem filmul autobiografic PELE.

Un articol de Petre Ivan|9 noiembrie 2018

Vineri, 9 noiembrie, de la ora 21.10, TVR 1 a programat un film american care ne prezintă formarea şi devenirea lui Pele, poate cel mai mare nume din istoria fotbalului mondial – PELE, în regia lui Jeff Zimbalist, cu: Kevin de Paula, Vincent D’Onofrio, Mariana Nunes, Leonardo Lima Carvalho.

Deşi lansarea a fost programată iniţial chiar la deschiderea Cupei Mondiale FIFA în 2014 , filmul autobiografic PELE (PELE – SUA) a avut premiera doar în anul 2016, nefiind finalizat în 2014.

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale şi a devenit un simbol al ţării şi al culturii sale. Însă toate acestea păreau improbabile la începutul anilor 1950, când puştiul Pelé trăia într-o familie atât de săracă din periferia oraşului Sao Paolo încât nu-şi permitea să-şi cumpere nici măcar o minge.

Jocul său electrizant pe străzile de cartier şi ambiţia de a deveni fotbalist, ca tatăl său, l-au dus la selecţia în naţionala Braziliei şi la prima sa victorie într-o Cupă Mondială, în 1958, când avea doar 17 ani. Un moment extraordinar pentru cariera sa şi pentru fotbalul brazilian, rămas antologic în istoria sportului.

Filmul PELE este despre începuturi timide, umile, este despre prietenie, este despre a crede în noi, de a ne asuma riscuri. Ne arată că, pentru a reuşi, nu contează dacă ai toate condiţiile, resursele, oportunităţile din lume. Dacă ţii la ceva, dacă îţi găseşti acea pasiune, ţine-te de ea şi munceşte pentru ea zi şi noapte, iar rezultatele vor veni de la sine.

A.R. Rahman, compozitorul, producătorul şi multi-instrumentalistul de origine indiană, care a primit de-a lungul carierei, printre altele, două premii Oscar, două Grammy-uri, un BAFTA şi un Golden Gobe, este cel care semnează muzica pentru acest film, ca de altfel şi pentru nu mai puţin celebrul Slumdog Millionaire (2008).

În grila de toamnă, TVR 1 a început difuzarea unor filme şi seriale care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei, au influenţat decisiv viitorul omenirii sau au devenit modele pentru o lume întreagă. Seara de vineri a fiecărei săptămâni le este dedicată.

 

Foto: PELE – facebook

25
/07
/21

CRONICĂ DE FILM „Censor” (2021), proiectat în secţiunea Lună Plină de la TIFF, este un horror britanic de debut al unei regizoare din Ţara Galilor, Prano Bailey-Bond. Şi are prospeţimea unui prim film care anunţă o autoare demnă de umărit.

23
/07
/21

Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:30, filmul care deschide cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Cluj-Napoca se va vedea și pe marele ecran din capitală. Bucureștiul se află pe lista celor 20 de localități din țară în care TIFF va proiecta simultan comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020). Filmul va rula în aer liber, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău.

22
/07
/21

LAND, lungmetrajul de debut în regie al cunoscutei actrițe Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival 2021, va deschide cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL IIFF. QUO VADIS, AIDA?, o producție cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herțegovina) și nominalizată la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, va rula în afara competiției. Festivalul are loc între 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

22
/07
/21

PREVIEW După o ediţie 2020 doar cu proiecţii în aer liber şi cu un număr mult mai mic de filme decât de obicei, TIFF revine în acest an (23 iulie - 1 august) aproape la turaţie maximă: peste 160 de titluri, numeroşi invitaţi, cine-concerte şi alte evenimente. Ziarul Metropolis vă propune câteva recomandări de filme, pentru o mai uşoară orientare prin program.

19
/07
/21

Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alătura zeci de invitați români și străini în cele zece zile de festival. Printre aceștia se numără celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga sau Uberto Pasolini.

19
/07
/21

„Titane”, filmul Juliei Ducournau, a doua femeie din istoria festivalului care câștigă Palme d’Or, „A Hero” (r. Asghar Farhadi), câștigător al Grand Prix, și „The Worst Person In The World” (r. Joaquim Trier), care și-a atribuit premiul pentru Cea mai bună actriță (Renate Reinsve), vor fi distribuite în România de Independența Film, alături de alte titluri din selecția festivalului, precum „Paris, 13th District” de Jacques Audiard, „Tre Piani” de Nanni Moretti, „Where is Anne Frank” de Ari Folman și „Cow” de Andrea Arnold.

15
/07
/21

Până pe 18 iulie, al X-lea sezon al cinematografului călător Caravana Metropolis aduce în fața publicului unele dintre cele mai bune filme noi de autor, apreciate la marile festivaluri internaționale și în cinematografele din întreaga lume.

15
/07
/21

Prima săptămână a lunii august stă, la TNT, sub semnul acțiunii. Actorii Mel Gibson și Danny Glover sunt protagoniștii celor patru lungmetraje din seria „Armă mortală/ Lethal Weapon”, care vor fi difuzate în perioada 2 - 8 august, în fiecare seară.