Pelicam 2019: cea mai ECO ediție de până acum. Instalații artistice care încurajează reciclarea selectivă
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicam-2019-cea-mai-eco-editie-de-pana-acum-instalatii-artistice-care-incurajeaza-reciclarea-selectiva/

Pelicam, singurul festival de film din România dedicat mediului înconjurător, oferă anul acesta publicului său, în premieră, ocazia de a contribui într-un mod plăcut şi eficient la menţinerea spaţiilor dedicate proiecţiilor şi activităţilor din festival. Pelicam va avea loc între 20-23 iunie la Tulcea.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2019

Reciclatul poate fi și distractiv, și asta o vor experimenta cei care vin la festival. O instalație artistică în formă de pește, la umplerea căreia poate contribui oricine: atenție, peștele se hrănește doar cu plastic și va fi amplasat pe malul Lacului Ciuperca, lângă campingul Pelicam, unde seara au loc și proiecții de film.

În toate locațiile festivalului se vor găsi recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în timp ce pentru partea de food a festivalului, se vor folosi doar ambalaje biodegradabile si compostabile (ex: tacâmuri, veselă).Pelicam

Resturile de mâncare si ambalajele cu proprietăți compostabile se vor aduna și descompune în fertilizator organic. Această acțiune este posibilă cu sprijinul prietenilor de la Biodeck, care realizează o gamă largă de produse 100% biodegradabile și compostabile, realizate din plante (amidon de porumb și trestie de zahăr), iar pe partea de reciclare avem sprijinul JT Grup Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea.

Cu fiecare ediție, numărul evenimentelor Pelicam crește, iar în avans de festival sunt organizate proiecții și activități speciale pentru localnici. În săptămâna 11 – 16 iunie, tulcenii vor putea urmări filme în locații inedite, evenimente deschise tuturor celor dornici să experimenteze seri plăcute alături de prieteni și familie – ocazie unică de a viziona documentare premiate, în proiecție unică în România, în aer liber.

De marți până joi: 11-13 iunie, la Centrul Cultural Jean Bart vor avea loc proiecții speciale, pentru copii, unde vor rula filme de animație și documentare (scurtmetraje, lungmetraje) din Franța și SUA, începând cu ora 9. Printre filmele selectate se numără: Petits Malins (Micuții șireți), Le Grand Mechant Renard (Vulpea cea mare și rea), La vie secret du jardin (Viața secretă a grădinii), Une ferme sauvage (Ferma sălbatică). Proiecțiile vor fi însoțite de discuții cu teme educative pornind de la aspecte ilustrate în filmele prezentate, concepute sub forma unei “Ore de Film”. Programul educativ Pelicam este realizat în parteneriat cu Cinemobilul – Caravana Cinematografică.

În serile de joi până duminică (13-16 iunie), începând cu ora 21.00, se vor organiza proiecții de film la Casa Avramide, în Parcul Victoria, pe malul Lacului Ciuperca și la Monumentul Independeței. Tot în weekend, Simion Tănase & Mădălina Grosu, tulceni, vor face un mural pe peretele CFR, la doi pași de Dunăre.

Aceasta este doar încălzirea, iar din 20 iunie vă așteptăm la Tulcea cu și mai multe filme despre mediu și oameni, proiectate în premieră națională la Pelicam, pe marginea cărora vom putea dezbate alături de regizori, producători și specialiști de mediu.

Foto: Pelicam 2019 – www.facebook.com/PelicamIFF

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.