Pelicam – trei zile de filme, workshop-uri, expoziții foto și concerte
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicam-trei-zile-de-filme-workshop-uri-expozitii-foto-si-concerte/

Pe 13 iunie începe Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, cu peste 30 de filme în premieră naţională aliniate la start.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2014

Festivalul Pelicam se deschide cu vernisajul expoziției foto “Delta Dunării, perspective noi”, o călătorie prin Delta Dunării în 40 de cadre semnate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu, în cadrul căreia vor fi prezentate în premieră națională fotografii subacvatice realizate în adâncurile fluviului.

La ora 19.30, la Centrul Cultural Jean Bart are loc deschiderea festivalului cu proiecția filmului La Fête Sauvage / Sărbătoarea sălbatică, o capodoperă a genului documentar de mediu, realizat în 1976 și restaurat complet. Varianta refăcută va putea fi vizionată în premieră mondială la Tulcea. Filmul, care poartă semnătura regizorului Frédéric Rossif, a fost filmat în patru colțuri ale lumii și este un poem în imagini despre viața sălbatică.

Seara de deschidere se încheie cu un concert al celor de la BaBaZuLa  (foto sus) care vin special de la Istanbul pentru Pelicam. Show-urile lor seamănă cu niște ritualuri șamanice și sunt o combinație de multe discipline artistice, deseori încoporând dansuri din buric, costume, poezie, teatru, și desen performativ, oferind publicului un ospăț audio-vizual. Intrarea este gratuită.

Vineri, sâmbătă și duminică au loc proiecțiile filmelor din competițiile Pelicam: lung metraje, scurt metraje, Black Sea Docs și Fresh Perspectives, în cele două spații de desfășurare a festivalului: Centrul Cultural Jean Bart și Muzeul de Artă. Filmele vor fi jurizate, printre alții, de regizorul Cristi Puiu, campionul olimpic Ivan Patzaichin, Michael Stewart – profesorul University College London, Pedro Fuente – directorul festivalului Ecozine Saragoza din rețeaua Green Film Network și antropologul Vintilă Mihăilescu.

“Sunt încântat să vin pentru prima dată la Festivalul Internațional de Film Pelicam și abia aștept să văd filmele excelent selectate. Cred că e grozav că România are un festival care atrage atenția oamenilor asupra mediului de care depindem cu toții. Așa cum știm, comunismul a avut un efect mai dăunător asupra habitatelor decât sistemele occidentale și există încă o moștenire în ce privește lipsa de preocupare. Filmele documentare sunt o formă excelentă de a prezenta probleme complexe printr-o poveste simplă și asigură, așadar, un mediu în care se pune problema despre cum să continuăm să creștem economic fără să omorâm planeta în acest timp”, spune Michael Stewart, director fondator al Open City Docs Fest, antropolog și producător de film, membru al juriului.

Nu uităm nici în acest an copiii pentru care am pregătit câteva proiecții speciale. Programul complet al festivalului poate fi vizualizat pe site-ul Pelicam.

Sâmbătă și duminică au loc și workshop-urile Pelicam, de creație de documentare moderat de regizorul Thomas Ciulei și atelierul de înverzire a industriei de film, ținut de olandezii de la Green Film Making. Între 9 și 15 iunie are loc și “Primul meu film documentar”, un atelier al Asociației Vira, dedicat liceenilor din Tulcea.

Pe toată perioada festivalului poate fi vizionată și expoziția foto a fotografului francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul său Home. Fotografiile care pot fi vizionate la Tulcea au ca temă centrală apa.

Pentru spectatorii din afara orașului, am pregătit un camping eco și biciclete de închiriat. Cei care vin cu cortul la Pelicam avem reduceri la barul festivalului. Festivalul se încheie, duminică, cu un concert Subcarpați, în Piața Civică din Tulcea. Intrarea este liberă!

Toate proiecțiile Pelicam sunt deschise publicului larg, iar intrarea este gratuită.

16
/02
/15

Filmul "Eşkiya" (Banditul) în regia lui Yavuz Turgul, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi scenarişti de film din Turcia, va deschide marţi, la Bucureşti, Săptămâna Filmului Turcesc.

16
/02
/15

Filmul "Aferim!", pentru care regizorul Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, va fi lansat pe 6 martie în cinematografele din România.

13
/02
/15

Wish I Was Here / Rolul vieţii mele, comedia regizată de Zach Braff, are premiera în România azi, vineri, 13 februarie. Plasat pe o platformă online destinată strângerii de fonduri prin donaţii, filmul a reuşit să adune în numai trei zile suma de 2 milioane de dolari. După o lună se strânseseră 3,1 milioane $, adică jumătate din bugetul filmului.

13
/02
/15

Actorul spaniol Antonio Banderas a cumpărat drepturile de ecranizare a unui scenariu şi lucrează în prezent la adaptarea acestuia într-un serial TV de ficţiune, pe care intenţionează să îl lanseze în 2016.

12
/02
/15

Cinema Elvira Popescu împreună cu Asociația Macondo le propun cinefililor o seară de film cu un concept inedit în data de 18 februarie, de la ora 19:00.

12
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, a avut premiera mondială ieri în capitala Germaniei. Pelicula a fost primită cu aplauze din partea publicului prezent la Berlinale Palast iar presa internațională a publicat cronici elogioase.

11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.