Pelicam – trei zile de filme, workshop-uri, expoziții foto și concerte
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicam-trei-zile-de-filme-workshop-uri-expozitii-foto-si-concerte/

Pe 13 iunie începe Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, cu peste 30 de filme în premieră naţională aliniate la start.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2014

Festivalul Pelicam se deschide cu vernisajul expoziției foto “Delta Dunării, perspective noi”, o călătorie prin Delta Dunării în 40 de cadre semnate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu, în cadrul căreia vor fi prezentate în premieră națională fotografii subacvatice realizate în adâncurile fluviului.

La ora 19.30, la Centrul Cultural Jean Bart are loc deschiderea festivalului cu proiecția filmului La Fête Sauvage / Sărbătoarea sălbatică, o capodoperă a genului documentar de mediu, realizat în 1976 și restaurat complet. Varianta refăcută va putea fi vizionată în premieră mondială la Tulcea. Filmul, care poartă semnătura regizorului Frédéric Rossif, a fost filmat în patru colțuri ale lumii și este un poem în imagini despre viața sălbatică.

Seara de deschidere se încheie cu un concert al celor de la BaBaZuLa  (foto sus) care vin special de la Istanbul pentru Pelicam. Show-urile lor seamănă cu niște ritualuri șamanice și sunt o combinație de multe discipline artistice, deseori încoporând dansuri din buric, costume, poezie, teatru, și desen performativ, oferind publicului un ospăț audio-vizual. Intrarea este gratuită.

Vineri, sâmbătă și duminică au loc proiecțiile filmelor din competițiile Pelicam: lung metraje, scurt metraje, Black Sea Docs și Fresh Perspectives, în cele două spații de desfășurare a festivalului: Centrul Cultural Jean Bart și Muzeul de Artă. Filmele vor fi jurizate, printre alții, de regizorul Cristi Puiu, campionul olimpic Ivan Patzaichin, Michael Stewart – profesorul University College London, Pedro Fuente – directorul festivalului Ecozine Saragoza din rețeaua Green Film Network și antropologul Vintilă Mihăilescu.

“Sunt încântat să vin pentru prima dată la Festivalul Internațional de Film Pelicam și abia aștept să văd filmele excelent selectate. Cred că e grozav că România are un festival care atrage atenția oamenilor asupra mediului de care depindem cu toții. Așa cum știm, comunismul a avut un efect mai dăunător asupra habitatelor decât sistemele occidentale și există încă o moștenire în ce privește lipsa de preocupare. Filmele documentare sunt o formă excelentă de a prezenta probleme complexe printr-o poveste simplă și asigură, așadar, un mediu în care se pune problema despre cum să continuăm să creștem economic fără să omorâm planeta în acest timp”, spune Michael Stewart, director fondator al Open City Docs Fest, antropolog și producător de film, membru al juriului.

Nu uităm nici în acest an copiii pentru care am pregătit câteva proiecții speciale. Programul complet al festivalului poate fi vizualizat pe site-ul Pelicam.

Sâmbătă și duminică au loc și workshop-urile Pelicam, de creație de documentare moderat de regizorul Thomas Ciulei și atelierul de înverzire a industriei de film, ținut de olandezii de la Green Film Making. Între 9 și 15 iunie are loc și “Primul meu film documentar”, un atelier al Asociației Vira, dedicat liceenilor din Tulcea.

Pe toată perioada festivalului poate fi vizionată și expoziția foto a fotografului francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul său Home. Fotografiile care pot fi vizionate la Tulcea au ca temă centrală apa.

Pentru spectatorii din afara orașului, am pregătit un camping eco și biciclete de închiriat. Cei care vin cu cortul la Pelicam avem reduceri la barul festivalului. Festivalul se încheie, duminică, cu un concert Subcarpați, în Piața Civică din Tulcea. Intrarea este liberă!

Toate proiecțiile Pelicam sunt deschise publicului larg, iar intrarea este gratuită.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial.