Pelicula #6 – Cinema ibero-american în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicula-6-cinema-ibero-american-in-romania/

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes şi Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediţie a Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

Un articol de Ionuţ Mareş|8 septembrie 2021

Película prezintă filme din America Latină (Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic, Chile, Paraguay, Peru, Columbia, Cuba și Uruguay), dar şi din Spania și Portugalia. În cadrul festivalului, publicul poate vedea 25 de filme, împărţite în patru secțiuni. Este vorba atât de titluri recente, cât și de producții apreciate din anii trecuți, precum și de filme cu subiecte reprezentative pentru cultura latino-americană. Toate sunt prezentate în limba originală, cu subtitrare în limba română.

Secțiunea competițională (COMPI) propune cinci producții din Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic și Portugalia, selectate şi premiate la importante festivaluri.

Câştigător al Premiului Special al Juriului în secţiunea Orizzonti de la Veneţia, „Ascultă” (2020) este primul lungmetraj al regizoarei portugheze Ana Rocha. În suburbiile londoneze, Bela și Jota se confruntă cu probleme serioase atunci când serviciile sociale se activează cu privire la siguranța celor trei copii ai lor.

Un debut este şi „50 sau două balene se întâlnesc pe plajă” (2020), al regizorului mexican Jorge Cuchí. Felix și Eliza, în vârstă de 17 ani, se întâlnesc în timp ce participă la controversatul joc „Balena Albastră”, se îndrăgostesc și decid să facă față împreună ultimei provocări a jocului. O poveste de dragoste dintre doi adolescenți cu tendințe sinucigașe, care decid să rămână în joc până când moartea îi va despărți.

În „Valentina” (2020, Brazilia), de Cássio Pereira dos Santos, o adolescentă trans se mută împreună cu mama ei într-un alt oraș, pentru a avea parte de un nou început, dar se confruntă rapid cu realitatea dură atunci când liceul local solicită pentru înscriere semnătura celuilalt părinte.

Prezentat la Toronto, „Karnawal” (2020, Argentina), de Juan Pablo Félix, are ca protagonist un adolescent rebel care locuieşte cu mama sa în nordul Argentinei. El visează să devină un dansator profesionist Malambo. În timp ce se antrenează pentru cea mai importantă competiție de dans, Cabra primește o vizită neașteptată de la tatăl său.

Al cincilea film din competiţie este „Clara Sola” (2021, Costa Rica), de Nathalie Álvarez Mesén. Într-un sat îndepărtat din Costa Rica, Clara, o femeie retrasă de 40 de ani are o revelație mistică, în același timp în care începe o călătorie pentru a se elibera de convențiile religioase și sociale care i-au dominat viața. Filmul a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes.

Juriul este format din regizorul și selecționerul Cristian Monetti, regizoarea și scenarista Ana Rodriguez Rosell, actrița Ioana Flora, regizoarea Ruxandra Ghițescu și criticul de film Cătălin Olaru.

Alte secţiuni sunt NINIPELI, dedicată celor mai mici spectatori ai Película, RETRO PELICULA, ce prezintă patru producții apreciate din anii trecuți, şi DOS CAMINOS, o secțiune ce conține câte două filme care au în comun regizorul sau tematica.

În afara proiecţiilor de film, Pelicula propune şi diverse alte activităţi pentru spectatorii de toate vârstele. Ele sunt reunite în Película Fiesta, un eveniment-experiență în premieră în cadrul festivalului, ce va avea loc pe 11 și 12 septembrie, între orele 17:00 – 22:30, la Verde Stop Arena (Șos. Barbu Văcărescu nr. 162 – 164).

“Película Fiesta este acea experiență ALL INCLUSIVE, în care spectatorii vor putea vedea demonstrații de dans și muzică, vor putea asculta povești din America Latină cu Marius Chivu și Diana Pavlenco, iar pentru cei mai mici am pregatit ateliere simpatice cu influențe din zona Americii Latine. Tot la Verde Stop Arena, cei prezenți vor putea vedea o expoziție de postere stradale din Madrid și Barcelona, oferită de Ambasada Spaniei”, spune Ileana Cecanu, director artistic al Película.

Potrivit organizatorilor, Película își propune să fie, preț de cinci zile, destinația ideală de călătorii și vacanțe din luna septembrie pentru toți cei care visează la America Latină și Peninsula Iberică și vor să experimenteze spiritul latin prin film, muzică, dans și povești.

Festivalul a fost deschis de documentarul nominalizat la Oscar „Buena Vista Social Club” (1999, r. Wim Wenders), ce îi urmărește pe renumitul chitarist Ry Cooder și pe fiul său, Joachim, în timpul călătoriei lor în Cuba, de-a lungul căreia se reunesc cei mai buni muzicieni ai țării pentru a înregistra un album. Festivalul va fi închis de un film de referință care are în centru tangoul: „The Last Tango” (r. Sally Potter, 1997), nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun film străin.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul peliculafiesta.ro și pe pagina de Facebook a festivalului, iar biletele pot fi achiziționate de pe eventbook.ro.

Película va avea anul acesta în premieră și o ediție în Cluj, al cărei program conține 12 proiecții de filme și scurte demonstrații de dans și muzică, pentru care biletele sunt deja disponibile pe cinemavictoria.ro.

Festivalul pune la dispoziție și o selecție de producții ce vor fi disponibile exclusiv online, pentru care biletele pot fi achiziționate doar de pe platforma Cinesquare, între 13 și 19 septembrie.

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.