„Pentru mine tu eşti Ceauşescu”. Inedit
https://www.ziarulmetropolis.ro/pentru-mine-tu-esti-ceausescu-inedit/

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum „Pentru mine tu eşti Ceauşescu” (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

Un articol de Ionuţ Mareş|4 august 2022

La limita dintre ficțiune și documentar, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu” (2021), în regia lui Sebastian Mihăilescu, aduce în fața camerei tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, care participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale.

Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară (distribuitor, Bad Unicorn), unui astfel de film, destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

Sau, cine ştie, poate că acum lumea e mai curioasă, când în cinematografe sunt mai puţine filme noi şi mai deloc festivaluri. Şi, oricum, indiferent de perioadă, lumea nu se prea înghesuie la filmele româneşti.

„Pentru mine tu eşti Ceauşescu” este un mic OZN, un film ce merită din plin văzut şi discutat.

Inclusiv pentru punctele sale mai slabe (pe care mi le-au mai semnalat unii sau alţii în discuţii private), şi anume în special chestiunile de ordin etic: E ok procesul prin care regizorul a lucrat cu aceşti tineri, faptul că nu le-a spus exact ce va rezulta şi că le-a dat impresia că au un anume control? Nu cumva i-a cam expus sau le-a creat aspiraţii false?

Personal, nu văd o problemă în acest proces, care mi se pare perfect legitim într-o astfel de convenţie, cu excepţia cazului unuia dintre băieţi, unde se vede clar că există nişte probleme şi probabil că nu ar fi trebuit inclus în castingul pe care îl pune în scenă filmul.

Cât despre calităţile filmului, remarcate de altfel şi prin premiile importante pe care documentarul le-a luat în trei festivaluri (Ji.hlava, DocLisboa, TIFF), aş scoate în evidenţă în primul rând ingeniozitatea sa (când credeam că documentarul românesc nu mai poate surprinde atât de mult, iată că apare acest film, care îmbogăţeşte peisajul).

Acest elan, acest impuls prin care Sebastian Mihăilescu (un tip, de altfel, asupra căruia mulţi au căzut de acord că e el însuşi fascinant, inclusiv în modul lui entropic de a vorbi) îşi chestionează propriile mijloace (chiar dacă e şi un pic de alint acolo) şi se deschide în acelaşi timp spre generaţia foarte tânără, pe care o pune faţă în faţă cu o istorie puţin cunoscută, şi anume tinereţea lui Ceauşescu (partea de cercetare a fost asigurată de istoricul Mihai Burcea).

Trebuie să recunoaştem, e un amestec de idei proaspăt şi cel puţin neaşteptat. Un film făcut cu mijloace puţine, într-un singur spaţiu, în plină pandemie, dar (tocmai de asta?) foarte incitant.

Foto: Vlad Bâscă

Născut la 17 iulie 1983 la Făgăraş, Sebastian Mihăilescu a studiat Informatica la cel mai bun liceu din Alexandria, oraş unde a locuit o perioadă familia sa, tatăl său fiind militar detaşat dintr-un loc în altul. Deşi avea înclinaţii artistice şi ar fi vrut să facă arhitectură sau pictură, a urmat Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Politehnicii din Bucureşti. Încă din timpul facultăţii şi câţiva ani după aceea, Sebastian Mihăilescu a avut o carieră de succes ca IT-ist, lucrând atât în ţară, cât şi în străinătate.

Însă la 27 de ani a făcut o schimbare radicală: a oprit acest traseu şi s-a îndreptat spre cinema. A intrat la Regie la UNATC, unde în 2013 a terminat licenţa, iar în 2015, un masterat.

A realizat mai multe scurtmetraje, cele mai cunoscute fiind: „Luna de miere” (2014), „Apartament interbelic, zonă superbă, ultracentrală” (selectat la Locarno în 2016) şi „Spațiu geografic greu de definit căruia, momentan, îi spunem Deltă” (2016), toate trei scrise împreună cu Andrei Epure.

În prezent se află în faza de postproducţie cu primul său lungmetraj de ficţiune, „Dublă fericire”, de asemenea scris cu Andrei Epure. Filmul este descris ca o dramă suprarealistă despre un bărbat de 39 de ani care se trezeşte într-o noapte fără penis şi a cărui parteneră dispare după ce se întâlneşte cu un fost iubit. În rolurile principale sunt István Téglás, Mălina Manovici şi Denisa Nicolae.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.