Pentru prima dată în istoria FILB: o seară dedicată literaturii SF & F
https://www.ziarulmetropolis.ro/pentru-prima-data-in-istoria-filb-o-seara-dedicata-literaturii-sf-f/

Astăzi, Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) propune o seară dedicată literaturii SF & F, la care participă doi dintre cei mai importanţi autori britanici contemporani (Paul McAuley şi Richard Morgan), alături de doi dintre maeştrii SF-ului românesc (Sebastian A. Corn şi Michael Haulică).

Un articol de Liliana Matei|6 decembrie 2014

Seara dedicată literaturii SF & F încheie cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București, cea mai diversă, dar și cea mai unitară dintre toate cele șapte ale FILB, la care au participat scriitori de pe 3 continente, contabilizînd 10 țări.

Programul serii, la FILB

Lectură Paul MCAULEY (Marea Britanie) – din romanul Războiul liniștit; ediția în limba română, apărută în 2014 la Editura Paladin, în traducerea lui Nicu Gecse

• Lectură Richard MORGAN (Marea Britanie) – The Dark Defiles, în curs de aparitie, fragment tradus din limba engleză de Roxana Brînceanu

• Lectură Sebastian A. CORN (România) – din romanul Ne vom întoarce în Muribecca, apărut la Editura Nemira în 2014

• Lectură Michael HAULICĂ (România) – din romanul Transfer (ediție revăzută), publicat de Millennium Books, în 2014

• Open Talk – moderator: Oliviu Crâznic

• Dialog cu publicul

• Închiderea celei de a VII-a ediții a FILB

• Cocktail, oferit de Ambasada Elveției în România și Swiss Sponsors’ Fund, în onoarea scriitorului Marius Daniel Popescu
INVITAȚII EVENIMENTULUI DE LA CLUBUL ȚĂRANULUI

PAUL McAULEY (n. 1955), de formaţie biolog, este un cunoscut autor englez de hard science fiction, care abordează cu precădere teme precum biotehnologia, istoria alternativă şi călătoria în spaţiu. Autor a peste 20 de romane şi a mai multor volume de proză scurtă, McAuley este totodată preocupat de muzică şi film. În 1988, romanul său de debut, Four Hundred Billion Stars, a primit Premiul Philip K. Dick. Ulterior, Fairylandobţine, în 1996, Arthur C. Clarke Award şi, în 1997, John W. Campbell Memorial Award for Best SF Novel. McAuley trăieşte la Londra ca scriitor liber-profesionist.
„Este un scriitor al naibii de bun. Proza sa este revigorantă şi concisă. Acţiunea este limpede şi implicată. E plin de idei. Dacă vreţi să-l cunoaşteţi pe McAuley, nu pot să vă dau un sfat mai bun decît acesta: citiţi-i proza şi bucuraţi-vă de ea.” (Michael Swanwick)

RICHARD MORGAN este unul dintre cei mai cunoscuţi autori englezi contemporani de literatură SF şi Fantasy. Născut în 1965, Morgan a studiat istoria la Queens’ College din Cambridge. După absolvire, a devenit profesor de engleză şi a început să călătorească prin lume. A locuit şi a lucrat în Madrid, Istanbul, Ankara şi Londra şi a călătorit ani de zile în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Australia. Debutează în 2002 cu Altered Carbon, pentru care primeşte, un an mai tîrziu, Philip K. Dick Award. Vînzarea drepturilor de ecranizare către producătorul american Joel Silver i-a permis lui Morgan să se dedice exclusiv scrisului. Urmează alte bestselleruri, precum: The Dark Defiles, The Cold Commands, The Steel Remains, Black Man (editat în SUA cu titlul:Thirteen), Woken Furies, Market Forces, Broken Angels.

În ultimul timp, Morgan scrie cu mult succes scenarii pentru graphic novels şi jocuri video, fiind tradus în mai multe limbi.
„Trăim într-o perioadă în care violenţa încetează să fie o opţiune viabilă, atît la nivel personal, cît şi de grup, de corporaţie sau la nivel naţional. Poţi obţine rezultate mult mai bune dacă încerci să negociezi cu oamenii decît să încerci să-i invadezi.” (Richard Morgan)

SEBASTIAN A. CORN (n. 1960) este pseudonimul literar al lui Florin Chirculescu – unul dintre cei mai cunoscuți autori de science fiction din România. A publicat primele texte în 1993, într-o revistă de sci-fi care a suscitat pasiuni și controverse în anii 1990: JSF. La scurt timp după debut, a primit numeroase premii și mențiuni literare, dintre care cele mai importante au fost Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995 și Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine. A publicat nuvele și povestiri în revistele JSF, Anticipația și Nautilus.

A fost redactor-șef al revistei Nautilus și al unei pagini săptămînale de sci-fi în Curierul Național. A publicat cinci romane sub pseudonimul Sebastian A. Corn și încă trei sub alte nume. Pentru ultimul dintre romanele sale, Imperiul Marelui Graal, i s-a decernat în 2006 premiul „Vladimir Colin”. Cel mai recent roman, Ne vom întoarce în Muribecca, a apărut la Editura Nemira în 2014. În viața de zi cu zi, Florin Chirculescu este chirurg toracic.

MICHAEL HAULICĂ (n. 1955) a debutat cu poezie în revista Flacăra, în 1974. A publicat poezie, proză, articole. A susţinut rubrici despre literatura SF și Fantasy în Observator cultural, Dilemateca, Știință & Tehnică. Este prezent cu povestiri și articole în antologii apărute în România, Cehia și SUA. Numele lui este legat de mai multe suplimente SF și reviste apărute în ultimii 20 de ani (Supernova,Alternativ SF, Lumi Virtuale, Fiction.ro, Nautilus, Galileo, Galileo Online, Argos) și de colecții de carte pe care le-a coordonat pentru editurile Tritonic, Millennium Books și Paladin.

În prezent este redactor la Editura Paladin (în cadrul Grupului Editorial Art), coordonator al colecțiilor de SF și fantasy, și redactor-șef al revistei Argos. Scrierile i-au fost traduse în limbile engleză, maghiară, croată, daneză, bulgară, franceză, cehă, japoneză, portugheză. A publicat șase volume de proză (Madia Mangalena – premiile „Vladimir Colin”, 2000, şi RomCon, 2002; Despre singurătate şi îngeri – Premiul SIGMA 2002; Aşteptînd-o pe Sara; Povestiri fantastice; Transfer – Premiul „Vladimir Colin”, 2014; O hucă în minunatul Inand), două volume de publicistică (Nu sînt guru; …nici Torquemada) și patru antologii. Din septembrie 2010 este membru titular al Uniunii Scriitorilor.

 

21
/12
/16

Cartea „Dragă, mă duc la Charlie” (traducere din limba franceză de Tudorel Urian) a fost publicată anul acesta, la Editura All. Maryse Wolinski (născută în Algeria) este jurnalistă şi scriitoare, soţia caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatele de la revista satirică „Charlie Hebdo”, pe 7 ianuarie 2015.

13
/12
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

12
/12
/16

100 de ani. Atât se împlinesc anul acesta de la plecarea spre Moscova, în 1916, a primului transport din Tezaurul României. Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu trei zile înainte ca un secol întreg să fi trecut de atunci, Editura Humanitas lansează „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, o carte importantă, cea mai amplă publicată până acum pe acest subiect.

09
/12
/16

Revista România literară a desemnat cel mai recent volum al lui Mircea Mihăieş, “Ulysses, 732. Romanul romanului” (Polirom), drept „Cartea anului 2016” . Din juriu au făcut parte Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel-Cristea Enache, Gabriel Dimisianu, Angelo Mitchievici, Sorin Lavric şi Simona Vasilache.

09
/12
/16

Scumpe domnule Blecher, sunt mulți ani deja de când vreau să vă scriu și mă rețin. N-am îndrăznit, chiar dacă, pe de o parte, vă consider frate. Păstrez acasă un os devorat de un morb, chiar dacă alt nume a purtat boala mea.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.

05
/12
/16

Cantautorul american Bob Dylan, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.