Pentru prima dată în istoria FILB: o seară dedicată literaturii SF & F
https://www.ziarulmetropolis.ro/pentru-prima-data-in-istoria-filb-o-seara-dedicata-literaturii-sf-f/

Astăzi, Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) propune o seară dedicată literaturii SF & F, la care participă doi dintre cei mai importanţi autori britanici contemporani (Paul McAuley şi Richard Morgan), alături de doi dintre maeştrii SF-ului românesc (Sebastian A. Corn şi Michael Haulică).

Un articol de Liliana Matei|6 decembrie 2014

Seara dedicată literaturii SF & F încheie cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București, cea mai diversă, dar și cea mai unitară dintre toate cele șapte ale FILB, la care au participat scriitori de pe 3 continente, contabilizînd 10 țări.

Programul serii, la FILB

Lectură Paul MCAULEY (Marea Britanie) – din romanul Războiul liniștit; ediția în limba română, apărută în 2014 la Editura Paladin, în traducerea lui Nicu Gecse

• Lectură Richard MORGAN (Marea Britanie) – The Dark Defiles, în curs de aparitie, fragment tradus din limba engleză de Roxana Brînceanu

• Lectură Sebastian A. CORN (România) – din romanul Ne vom întoarce în Muribecca, apărut la Editura Nemira în 2014

• Lectură Michael HAULICĂ (România) – din romanul Transfer (ediție revăzută), publicat de Millennium Books, în 2014

• Open Talk – moderator: Oliviu Crâznic

• Dialog cu publicul

• Închiderea celei de a VII-a ediții a FILB

• Cocktail, oferit de Ambasada Elveției în România și Swiss Sponsors’ Fund, în onoarea scriitorului Marius Daniel Popescu
INVITAȚII EVENIMENTULUI DE LA CLUBUL ȚĂRANULUI

PAUL McAULEY (n. 1955), de formaţie biolog, este un cunoscut autor englez de hard science fiction, care abordează cu precădere teme precum biotehnologia, istoria alternativă şi călătoria în spaţiu. Autor a peste 20 de romane şi a mai multor volume de proză scurtă, McAuley este totodată preocupat de muzică şi film. În 1988, romanul său de debut, Four Hundred Billion Stars, a primit Premiul Philip K. Dick. Ulterior, Fairylandobţine, în 1996, Arthur C. Clarke Award şi, în 1997, John W. Campbell Memorial Award for Best SF Novel. McAuley trăieşte la Londra ca scriitor liber-profesionist.
„Este un scriitor al naibii de bun. Proza sa este revigorantă şi concisă. Acţiunea este limpede şi implicată. E plin de idei. Dacă vreţi să-l cunoaşteţi pe McAuley, nu pot să vă dau un sfat mai bun decît acesta: citiţi-i proza şi bucuraţi-vă de ea.” (Michael Swanwick)

RICHARD MORGAN este unul dintre cei mai cunoscuţi autori englezi contemporani de literatură SF şi Fantasy. Născut în 1965, Morgan a studiat istoria la Queens’ College din Cambridge. După absolvire, a devenit profesor de engleză şi a început să călătorească prin lume. A locuit şi a lucrat în Madrid, Istanbul, Ankara şi Londra şi a călătorit ani de zile în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Australia. Debutează în 2002 cu Altered Carbon, pentru care primeşte, un an mai tîrziu, Philip K. Dick Award. Vînzarea drepturilor de ecranizare către producătorul american Joel Silver i-a permis lui Morgan să se dedice exclusiv scrisului. Urmează alte bestselleruri, precum: The Dark Defiles, The Cold Commands, The Steel Remains, Black Man (editat în SUA cu titlul:Thirteen), Woken Furies, Market Forces, Broken Angels.

În ultimul timp, Morgan scrie cu mult succes scenarii pentru graphic novels şi jocuri video, fiind tradus în mai multe limbi.
„Trăim într-o perioadă în care violenţa încetează să fie o opţiune viabilă, atît la nivel personal, cît şi de grup, de corporaţie sau la nivel naţional. Poţi obţine rezultate mult mai bune dacă încerci să negociezi cu oamenii decît să încerci să-i invadezi.” (Richard Morgan)

SEBASTIAN A. CORN (n. 1960) este pseudonimul literar al lui Florin Chirculescu – unul dintre cei mai cunoscuți autori de science fiction din România. A publicat primele texte în 1993, într-o revistă de sci-fi care a suscitat pasiuni și controverse în anii 1990: JSF. La scurt timp după debut, a primit numeroase premii și mențiuni literare, dintre care cele mai importante au fost Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995 și Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine. A publicat nuvele și povestiri în revistele JSF, Anticipația și Nautilus.

A fost redactor-șef al revistei Nautilus și al unei pagini săptămînale de sci-fi în Curierul Național. A publicat cinci romane sub pseudonimul Sebastian A. Corn și încă trei sub alte nume. Pentru ultimul dintre romanele sale, Imperiul Marelui Graal, i s-a decernat în 2006 premiul „Vladimir Colin”. Cel mai recent roman, Ne vom întoarce în Muribecca, a apărut la Editura Nemira în 2014. În viața de zi cu zi, Florin Chirculescu este chirurg toracic.

MICHAEL HAULICĂ (n. 1955) a debutat cu poezie în revista Flacăra, în 1974. A publicat poezie, proză, articole. A susţinut rubrici despre literatura SF și Fantasy în Observator cultural, Dilemateca, Știință & Tehnică. Este prezent cu povestiri și articole în antologii apărute în România, Cehia și SUA. Numele lui este legat de mai multe suplimente SF și reviste apărute în ultimii 20 de ani (Supernova,Alternativ SF, Lumi Virtuale, Fiction.ro, Nautilus, Galileo, Galileo Online, Argos) și de colecții de carte pe care le-a coordonat pentru editurile Tritonic, Millennium Books și Paladin.

În prezent este redactor la Editura Paladin (în cadrul Grupului Editorial Art), coordonator al colecțiilor de SF și fantasy, și redactor-șef al revistei Argos. Scrierile i-au fost traduse în limbile engleză, maghiară, croată, daneză, bulgară, franceză, cehă, japoneză, portugheză. A publicat șase volume de proză (Madia Mangalena – premiile „Vladimir Colin”, 2000, şi RomCon, 2002; Despre singurătate şi îngeri – Premiul SIGMA 2002; Aşteptînd-o pe Sara; Povestiri fantastice; Transfer – Premiul „Vladimir Colin”, 2014; O hucă în minunatul Inand), două volume de publicistică (Nu sînt guru; …nici Torquemada) și patru antologii. Din septembrie 2010 este membru titular al Uniunii Scriitorilor.

 

04
/10
/16

La finalul acestei luni are loc cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu accent pe zona Europei Centrale si de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 15 evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 25-28 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

03
/10
/16

Ziarul Metropolis vă invită la duelul cărţilor. În fiecare lună, alegem două dintre cele mai importante volume recent apărute în România și le punem la luptă față în față. Cea care va câştiga confruntarea va fi declarată cartea lunii.

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

22
/09
/16

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Iată, Frida, îți scriu această scrisoare, prima dintr-un șir de scrisori către cei din cărți, și nu mă aștept să-mi răspunzi...

22
/09
/16

În această seară, de la ora 19.00, a Librăria Humanitas de la Cişmigiu, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la lansarea cărţii „Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos“ de Patrick Leigh Fermor. La eveniment vor vorbi istoricul Georgeta Filitti, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu şi prof. univ. Mihaela Irimia, specialist în literatură şi cultură britanică.

15
/09
/16

Târgul Gaudeamus Carte școlară revine în Piața Universității din Capitală, pentru ediția a XIV-a, cu o ofertă bogată de manuale, materiale auxiliare sau beletristică. Târgul, cu intrare liberă, este deschis zilnic între orele 10,00 și 20,00, cu excepția zilei de duminică, 25 septembrie, când programul este 10,00 — 15,00.

14
/09
/16

Cartea „2666” (în trei volume), traducere din limba spaniolă de Eugenia Alexe Munteanu, a fost publicată la Editura Univers, în 2016.

14
/09
/16

Nouă editori germani, austrieci și elvețieni ajung miercuri la București. Aceştia se vor întâlni cu editori români în vederea stimulării numărului de traduceri din limba română în limba germană, în contextul în care România va fi invitată de onoare la Târgul de Carte de la Leipzig din 2018.

12
/09
/16

„Nu am ştiut că au fost atât de mulţi idioţi în lume, până când am început să folosesc Internetul.” - Stanislaw Lem. În urmă cu 95 de ani, într-o zi de 12 septembrie, se năştea la Lvov (pe atunci în Polonia), unul din cei mai cunoscuţi autori de literatură ştiinţifico-fantastică.

08
/09
/16

Deşi acceptase cu plăcere invitaţia lui Ion Caramitru de a deschide noua serie a Conferinţelor Teatrului Naţional, din motive de sănătate, Neagu Djuvara a decis să amâne conferinţa programată pe 2 octombrie 2016, la Sala Studio.