„Peretele”, live din Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/peretele-live-din-teatrul-metropolis/

Teatrul Metropolis începe anul cu o surpriză pentru spectatorii săi fideli. Pe data de 15 ianuarie, spectacolul „Peretele” de Lia Bugnar va fi transmis live.

Un articol de Liliana Matei|6 ianuarie 2021

Pe 15 ianuarie, începând cu ora 20.00, spectacolul „Peretele” va fi transmis online live, fiind jucat la Teatrul Metropolis.

Peretele e o poveste mare, cu două buzunare, în care încap două povești mici, care se influențează una pe alta, se completează una pe alta, ba chiar aș îndrăzni să spun că râd una de cealaltă”, spunea autoarea textului și regizoarea spectacolului Lia Bugnar înainte de premieră. „Peretele cuprinde „toată lumea”, după cum declara una dintre actrițele acestui spectacol. Cuprinde iubire, cuprinde trădare, tristețe de la lacrima în colțul ochiului până la hohotul dezlănțuit de plâns, bucurie de la zâmbet timid, până la fericirea rotundă ca o lună plină, cuprinde viață și moarte. Se cântă în spectacolul nostru, destul de mult, pentru că viața te pune uneori în asemenea situații, încât vorbitul nu te mai poate ajuta să te faci înțeles, e nevoie de note muzicale. Pentru că muzica are darul de a se adresa direct sufletului, mai mult decât logica restrictivă a frazelor pe care ni le aruncăm unii altora de-a lungul unei vieți. Peretele nu e ceea ce se cheamă un „musical”, Peretele este o piesă de teatru cu părți cântate. Deci n-o să vedeți corp de balet, costume sclipitoare cu paiete și pene de struț. O să vedeți niște personaje care evadează în cântat din când în când, după care revin printre noi, vorbitorii de proză, așa cum revine un astronaut din imponderabilitatea cabinei lui din spațiu, la povara propriei ființe. Peretele e o comedie. Și cum râsul se poate defini numai pentru că există și plânsul pe lumea asta, Peretele e în aceeași măsură și o dramă. Gata, mă opresc aici, nu mai dezvălui nimic, că îmi vine să povestesc despre ce e, lucru pe care refuz să-l fac”, mai spune Lia Bugnar.

”Cătălin Babliuc, Andrada Corlat, Adriana Trandafir, Gabriela Popescu, Raluca Ghervan, Alexandra Sălceanu, Natalia Călin, Anghel Damian, vor juca pe 15 ianuarie la ora 20 pe scena teatrului Metropolis spectacolul „Peretele” pe care sper cat mai repede sa ajungem sa-l jucam din nou cu spectatori in sala pe care o iubesc atata. Condițiile de filmare sunt exceptionale, cu aceeați echipă cu care am jucat online si „Aici nu se simte”, „Noi4”, „Două liniuțe” sau „Fă-mi loc” (Marius și Medeea Marinescu). Sunt profesioniști și se vede în produsul pe care-l oferă. Partea impresionantă a fost că Teatrul Metropolis a găsit calea legală să ofere cea mai mare parte din banii pe bilete actorilor și echipei de filmare, ceea ce nu-i de mirare, până la urmă e un teatru condus de un actor care știe prin ce trecem zilele astea.

Biletul se poate lua doar online, costă 35 de lei, iar spectacolul se poate vedea de oriunde în lume. Pentru cei care nu pot să vada chiar în timp ce jucăm, spectacolul va mai putea fi accesat pe baza acelui bilet încă o vreme, o să vă spun exact cât, nu știu acum. E o comedie, cel puțin ăsta-i diagnosticul pe care-l pun eu, după vreo șapte ani de hohote din sala de la Metropolis”, a scris Lia Bugnar pe Facebook.

În distribuție îi veți regăsi pe îndrăgiții actori Marius Manole, Adriana Trandafir, Gabriela Popescu, Maria Buză, Natalia Călin, Alexandra Sălceanu, Raluca Ghervan, Cătălin Babliuc, Andrada Corlat și Anghel Damian.

Biletele pot fi achiziționate online, fiind disponibile pe platforma https://streamerse.net/event/peretele

Prețul biletului: 35 lei

(Foto: Maria Ștefănescu)

20
/09
/14

Teatrul Naţional Bucureşti a deschis stagiunea săptămâna trecută cu patru spectacole ale Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău: „Amorul dănţuie şi feste joacă”, după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilache; „12 scaune” după Ilf şi Petrov în regia lui de Petru Hadârcă; „Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, în regia Luminiţei Ţâcu şi „Hronicul găinarilor” după Aureliu Busuioc. în regia lui Petru Hadârcă.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

19
/09
/14

Telespectatorii vor putea revedea la TVR 2, luni, 22 septembrie, de la ora 19.10 (partea I) şi de la ora 20.35 (partea a II-a), spectacolului Casei de Producţie TVR „Hedda Gabler”, în regia artistică a lui Dominic Dembinski, producţie care a primit Premiul pentru teatru TV al anului 2013, în cadrul ediţiei a XXII-a a Galei Premiilor UNITER. Spectacolul este difuzat simultan şi de TVR HD.

19
/09
/14

În perioada 21 septembrie-5 octombrie, în fiecare week-end de la 19,00 la 21,00 Primăria Sectorului 3 şi Centrul Cultural Casa Artelor îi invită pe locuitorii Capitalei pe Bulevardul Unirii, în zona situată între Piața Alba Iulia, Piaţa Regiunilor, și Nerva Traian, la Expoziția în aer liber “ Bucureşti-555 de ani de istorie şi artă” şi la spectacole de teatru, dans, muzică, poezie şi arte plastice.

18
/09
/14

Continuă a IV a ediţie a Stagiunii “Sunetul muzicii” de la Castelul Peleş, eveniment organizat de ExcesMusic şi Muzeul Naţional Peleş. Sâmbătă 27 septembrie 2014, de la ora 16, la Sinaia, în sala de concerte a castelului, va evolua un ansamblu cameral românesc de mare valoare - Duo Atris.

18
/09
/14

În avanpremiera celei de-a șasea ediții a “Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”, bucureștenii sunt așteptați la o proiecție specială, duminică, 28 septembrie de la ora 22:00 în Club Control.

18
/09
/14

Romanul Degete mici de Filip Florian va apărea în Turcia, în anul 2015, la Editura Altin Bilek. Este cea de-a 11 traducere a romanului, unul dintre bestsellerurile Polirom, după publicarea în limbile: engleză (Houghton Mifflin Harcourt, SUA, drepturile pentru întreaga lume), germană (Suhrkamp), maghiară (Magvető), polonă (Czarne), slovacă (Kalligram), slovenă (Didakta), spaniolă (Acantilado, Spania), italiană (Fazi), bulgară (Ciela), arabă (Animar).

18
/09
/14

“România face documentar” exprimă simplu și concis dorința de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice. Documentarul aduce povești reale din viață, nemodificate și spuse întru totul așa cum sunt. De aceea, poveștile filmate despre români, aparținând unor români participanți la festival, demonstrează că România poate și face documentar.

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.