„Perfect compus” în turneu în cadrul „Manifest pentru dialog”
https://www.ziarulmetropolis.ro/perfect-compus-in-turneu-in-cadrul-manifest-pentru-dialog/

TNRS pleacă în turneu naţional cu „Perfect compus” de Alexandra Badea, în cadrul programului „Manifest pentru dialog”. Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu va prezenta în perioada 4 – 21 februarie 2019, în şapte oraşe din România: Arad, Timişoara, Bucueşti, Galaţi, Brăila, Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, spectacolul „Perfect compus” de Alexandra Badea în cadrul turneului naţional […]

Un articol de Liliana Matei|31 ianuarie 2019

TNRS pleacă în turneu național cu „Perfect compus” de Alexandra Badea, în cadrul programului „Manifest pentru dialog”.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va prezenta în perioada 4 – 21 februarie 2019, în șapte orașe din România: Arad, Timișoara, Bucuești, Galați, Brăila, Râmnicu Vâlcea și Sibiu, spectacolul „Perfect compus” de Alexandra Badea în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog”, susținut de BRD – Groupe Société Générale. Toate spectacolele din cadrul turneului vor fi urmate de o întâlnire între spectatori și actorii TNRS și de sesiuni de  discuții cu publicul. Turneul se va încheia  joi, 21 februarie 2019, cu o reprezentație susținută pentru publicul din Sibiu.

Alexandra Badea este una dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței. După primii trei ani, în care publicul din țară s-a putut bucurat de spectacolele „Familii” de Eugen Jebealnu, „Antisocial” și „#minor” de Bogdan Georgescu, în acest an TNRS prezintă în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog” creația uneia dintre cele mai importante voce regizorale și artistice ale Franței: Alexandra Badea. Spectacolul „Perfect compus”, scris și regizat de Alexandra Badea a avut premiera la Sibiu în data de 17 aprilie 2018 fiind primul text al autoarei scris în limba română și îi are în distribuție pe Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pirlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Martin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emanuel Antonescu / Cristian Timbuș. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele și decorurile de Ana Ienașcu, iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.

„Perfect compus este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire, și mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat”, a spus Alexandra Badea, regizor și dramaturg.

„Manifest pentru dialog” se dorește un proiect unic în peisajul teatral românesc și este realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. A debutat acum patru ani și a devenit încă de la prima ediție o platformă de dialog între publicul spectator și artiști, reușind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească cât mai ales să incite și să pună bazele unui dialog constructiv.

„Manifest pentru dialog este unul dintre cele mai interesante programe dezvoltate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și cu Departamentul de Artă Teatrală, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Parteneriatul pe care FITS l-a dezvoltat cu BRD Groupe Société Générale ne-a asigurat aducerea la viață a acestui program, oferindu-ne șansa unui turneu pe care foarte puține teatre din România îl mai pot face astăzi – un turneu în jurul țării, în care spectatorii de pretutindeni să se poată bucura de un dialog al noii generații. Am reușit, în ultimii trei ani, să prezentăm doi regizori, cu trei spectacole, care au suscitat un interes extraordinar în discuțiile cu publicul, după fiecare reprezentație, în fiecare oraș.

În acest an, în luna februarie, grație acestui parteneriat excepțional cu BRD Groupe Société Générale, regizoarea Alexandra Badea, una dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței – artist invitat pentru creațiile sale la Théâtre National de la Colline (Paris) – propune spectacolul „Perfect compus”, creație specială a celor trei structuri: TNRS, FITS și Școala de Teatru de la Sibiu. Spectacolul ilustrează perfect ce înseamnă dedicația unui mare artist și a tinerilor care au însoțit-o în această aventură, pentru Centenarul pe care tocmai l-am sărbătorit. Istoria unei familii, văzută prin ochii a trei generații descendente, aduce, astăzi, în discuție dramatismul, poezia, iubirea, nevoia de tandrețe, dar și toate grozăviile prin care aceste generații au trecut, pornind de la Primul Război Mondial până în zilele noastre. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat cu tot sufletul în această aventură minunată și, nu în ultimul rând, în aceste clipe grele, mulțumiri speciale partenerului nostru de suflet, BRD Groupe Société Générale” a spus Constantin Chiriac, Director General Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

(Foto Dragoș Dumitru)

Programul turneului „Manifest pentru dialog” – ediția 2019, este următorul:

  • 4 februarie 2019, ora 19:00 – Arad – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
  • 6 februarie 2019, ora 19:00 – Timișoara – Teatrul German de Stat
  • 13 februarie 2019, ora 19:00 – București – Arcub Hanul Gabroveni
  • 15 februarie 2019, ora 19:00 – Galați – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”
  • 16 februarie 2019, ora 19:00 – Brăila – Teatrul „Maria Filotti”
  • 20 februarie 2019, ora 19:00 – Râmnicu Vâlcea, Teatrul „Anton Pann”
  • 21 februarie 2019, ora 19:30 – Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sala Studio
25
/08
/15

Prima ediție a evenimentului cultural Theaterstock Bacău, desfășurată între 1 și 16 august, și-a închis porțile lăsând în urmă frânturi de muzică bună, amintirea unor spectacole bune, unele chiar foarte bune, dar și a micilor probleme cu care s-au confruntat organizatorii și participanții.

25
/08
/15

Misterul zâmbetului celebru al Mona Lisei a fost descifrat de o echipă de cercetători din Marea Britanie. Aceştia au analizat o altă pictură realizată de Leonardo da Vinci şi au ajuns la concluzia că maestrul renascentist s-a folosit de o iluzie optică.

25
/08
/15

În perioada 1-5 septembrie are loc prima ediție a Festivalului Ambasadelor, unde bucureştenii vor avea ocazia de-a face înconjurul lumii în doar câteva zile, luând parte la o sărbătoare a diversității internaționale, o aventură menită să arate Bucureştiul drept o capitală multiculturală, promotoare a dialogului intercultural.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Woody Allen aduce pe marile ecrane povestea unui profesor de filozofie plin de îndoieli, care îşi regăseşte pofta de viaţă după ce comite un act existenţial. Filmul, scris şi regizat de cineastul în vârstă de 79 de ani, cu Joaquin Phoenix şi Emma Stone în distribuţie, va avea premiera în cinematografe pe 28 august.

24
/08
/15

„Filmul poate salva viaţa”, crede Răzvan Georgescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de documentare. Mărturiseşte că lucrul la „Testimonial” (2008) şi, mai apoi, la „Paşaport de Germania” (2014) l-a ajutat în lupta împotriva tumorii cerebrale maligne cu care a fost diagnosticat în urmă cu câţiva ani.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

24
/08
/15

Astăzi, 24 august, se joacă în cadrul festivalului de teatru independent (de orice) – Undercloud primul spectacol din secțiunea „Focus Moldova“ – „Nekrotitanium“, în regia Luminiței Țîcu. În zilele următoare, sunt programate celelalte două spectacole din Focus Moldova: „Sex & Perestroika“

23
/08
/15

Am douăzeci de ani și învăț istoria politică a diferite țări din Europa la Universitatea din București. Am de scris o lucrare de semestru. Trebuie să aleg un stat pe care să îl studiez. Fără absolut niciun motiv, aleg Suedia. Nu am nicio șansă să ajung vreodată în Suedia, cu atât mai mult cu cât nici nu îmi doresc așa ceva.