Persepolis – Chiara Mastroianni si Catherine Deneuve la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/persepolis-chiara-mastroianni-si-catherine-deneuve-la-tvr-2/

Vocile actriţelor Chiara Mastroianni şi Catherine Deneuve dau viaţă personajelor din filmul de animaţie „Persepolis” (Franţa, 2007), care va fi difuzat de TVR 2 astăzi, de la ora 23.10, în seria „Filmul de artă”.

Un articol de Andrada Văsii|28 octombrie 2013

Vocile actriţelor Chiara Mastroianni şi Catherine Deneuve dau viaţă personajelor din filmul de animaţie „Persepolis” (Franţa, 2007), care va fi difuzat de TVR 2 astăzi, de la ora 23.10, în seria „Filmul de artă”.

Filmul are un palmares impresionant: Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, două premii Cesar în anul 2008 – pentru cel mai bun debut şi cel mai bun scenariu, o nominalizare la premiul Oscar 2008 pentru cel mai bun film de animaţie, precum şi o nominalizare la Globul de Aur în 2008 pentru cel mai bun film străin.

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian apreciază că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Filmul de artă şi de autor înseamnă nu doar cineaşti care au intrat de mult în cultura mondială a cinematografului ci şi tineri cineaşti care experimentează, propun formule postmoderne, redimensionează arta filmică şi cuceresc marile festivaluri internaţionale: Philip Kaufman, Zhagke Jia,  Jacques Audiard, Vincent Paronnaud  şi Marjane Satrapi, Sylvian Chomet şi românii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Călin Netzer.”

O fată se visează profet în Persepolis

Persepolis este o dramă care poartă semnătura regizorilor Vincent Paronnaud şi Marjane Satrapi şi este adaptarea unei celebre benzi desenate cu caracter autobiografic a scriitoarei, ilustratoarei şi regizoarei de film franceze de origine iraniană Marjane Satrapi.

Persepolis

Filmul „Persepolis“ va rula la TVR 2

Teheran, 1978: Marjane, opt ani, se visează un profet salvator al omenirii. Ea urmăreşte cu exaltare evenimentele care vor conduce la revoluţia islamică şi la înlăturarea regimului Şahului Reza Pahlavi.

Într-un context din ce în ce mai ostil (regimul represiv nou instaurat, războiul iraniano–irakian), atitudinea ei rebelă şi modul liber de a-şi exprima opiniile devin o problemă, aşa că, pentru a o proteja, părinţii decid s-o trimită în Europa.

Laurenţiu Damian completează: „Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta.”

Citiţi şi: Catherine Deneuve împlineşte 70 de ani 

Programul seriei „Filmul de artă” reprezintă un adevărat regal cinematografic, cuprinzând filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. Fiecare film este precedat de o scurtă prezentare făcută de regizorul Laurenţiu Damian.

Foto credit: Cinemagia, filmul Persepolis

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.