Persian Lessons și filmul lui Viggo Mortensen, la „Cinema sub clar de lună”. Proiecțiile se mută în interior
https://www.ziarulmetropolis.ro/persian-lessons-si-filmul-lui-viggo-mortensen-la-cinema-sub-clar-de-luna-proiectiile-se-muta-in-interior/

Seria de proiecţii „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru poveşti surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoţionantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existenţială într-o tabără de nudişti, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-şi dovedească identitatea, şi Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2021

Proiecțiile vor avea loc în interior, la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8), de la ora 20.00.  Este permis doar accesul persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar purtarea măștii este obligatorie.

Program 

Muzeul Național al Literaturii Române (interior)
Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8
Mami/ Petite maman
📌 Joi, 14 octombrie, 20:00    
Mami/ Petit maman
r. Céline Sciamma | Franța, 101’
Cu: Nina Meurisse, Margot Abascal, Stéphane Varupenne

Nelly are opt ani şi tocmai şi-a pierdut bunica. Nelly îşi ajută părinţii să facă ordine în casa bunicii şi se aventurează în pădurea unde mama ei, Marion, se juca în copilărie şi unde a construit şi o căsuţă din crengi. Într-o zi, Marion pleacă pe neaşteptate, iar Nelly dă în pădure peste o fetiţă ce construieşte de zor o căsuţă. Numele ei este Marion. Trailer
Competiție, Berlinale 2021; Premiul Publicului la San Sebastian

📌 Vineri, 15 octombrie, 20:00            
Patrick, r. Tim Mielants | Belgia, Olanda, 92’
Cu: Kevin Janssens, Hannah Hoekstra, Jemaine Clement

Povestea unui bărbat care trăiește cu părinții într-o tabără de nudiști. Când tatăl său moare, Patrick trebuie să se ocupe de administrarea campingului, însă un alt eveniment îi tulbură viața și așa dată peste cap: ciocanul său preferat dispare. Căutarea acestuia se transformă într-o aventură existențială. Trailer
Premiul pentru cel mai bun regizor la TIFF 2020 și Karlovy Vary

Lecții de persană
📌 Sâmbătă, 16 octombrie, 20:00
Lecții de persană/ 
Persian Lessons
r. Vadim Perelman | Rusia-Germania-Belarus, 127′
Cu: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay

1942. Gilles, un tânăr belgian, este arestat de trupele SS şi trimis împreună cu alţi evrei la un lagăr din Germania. Bărbatul evită execuţia ca prin minune: îi minte pe gardieni că nu e evreu, ci iranian! Dar în curând un ofiţer din lagăr îi cere să-l înveţe persana. Trailer

📌 Duminică, 17 octombrie, 20:00
ALI(E)NARE
Falling, r. Viggo Mortensen | Canada-Marea Britanie-SUA-Danemarca, 112′
Cu: Lance Henriksen, Viggo Mortensen, Terry Chen

John trăieşte cu partenerul său, Eric, şi fiica adoptivă în California de Sud. Când tatăl lui John, un fermier cu atitudine şi comportament ce ţin de vremuri mult mai tradiţionale, vine în vizită, două lumi foarte diferite ajung să se bată cap în cap. Trailer
Secțiunea Supernova, TIFF 2021; Premiul Sebastiane la Festivalul de la San Sebastian, 2020

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.