„Persona” după Ingmar Bergman, în premieră la UNTEATRU
https://www.ziarulmetropolis.ro/persona-dupa-ingmar-bergman-in-premiera-la-unteatru/

Primele reprezentaţii oficiale ale spectacolului „Persona”, în regia lui Peter Kerek, cu Emilia Bebu şi Alina Berzunţeanu, după filmul omonim de Ingmar Bergman, sunt programate în septembrie la unteatru.

Un articol de Liliana Matei|1 septembrie 2018

Premiera va avea loc pe 7 septembrie, de la ora 19:00, și pe 13 septembrie, de la ora 20:00. „Persona” este povestea unei actriței care se refugiază într-un spital, copleșită de multitudinea de roluri, pentru a se regăsi în tăcere. Acolo este îngrijită de o asistentă, care îi preia treptat rolul și îl joacă până când tăcerea actriței se rupe, aducând vindecarea. Este un spectacol de cinema pe scenă, o reinterpretare-omagiu a creației lui Ingmar Bergman.

„Spectacolul s-a născut din prietenia dintre Emilia Bebu și Alina Berzunțeanu, din asemănarea a două corpuri diferite, din contrastul a două vieți asemănătoare. Și din recunoștința pentru Ingmar Bergman care a fost mai puțin interesat de povești și mai mult interesat de misterele lumii interioare”, explică regizorul. Peter Kerek adaugă: „Pentru mine, Persona este un mod de viață: dedublarea și transferul de identitate fac parte din orice relație de familie, din orice relație de prietenie, din orice relație între oameni. Chiar și din relația om-mașină sau om-câine, pisică etc. Intrăm în viața celuilalt și celălalt intră în viața noastră. Și de cele mai multe ori transferul ne scapă. Pentru mine orice film, orice spectacol de teatru, orice carte începe să existe de abia atunci când mă face să mă pierd. Cu cât mă pierd mai mult, cu atât îmi place mai mult. Spectacolul vine cu un alt timp, cu un alt spațiu, cu o altă lume. Adică cu toate datele care să te facă să te pierzi”.

Peter Kerek s-a născut în 1975 la Timișoara. A studiat filozofie și teatru la München și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ din București. A lucrat alături regizori renumiți, precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Peter Zadek și Silviu Purcărete. A regizat spectacole de teatru: „Don Juan se întoarce de la război” de Ödön von Horváth, „La țară” de Martin Crimp, „Disco Pigs” de Enda Walsh. A colaborat cu Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Teatrul ACT, Teatrul Nottara, Teatrul Ion Creangă. La unteatru semnează „Hamlet” după William Shakespeare, alături de Alina Berzunteanu și Richard Bovnoczki, spectacol premiat de critică la Festivalul Shakespeare Gdansk 2018. A regizat și seriale de televiziun:  „Om bogat, om sărac”, „Războiul sexelor”, „Doctori de mame”.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.