„Persona”, pe scena Teatrului Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/persona-pe-scena-teatrului-odeon/

Primele reprezentaţii ale spectacolului „Persona” de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Nica, vor avea loc la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti, în zilele de 20, 21 şi 29 decembrie, de la ora 19.30.

Un articol de Liliana Matei|18 decembrie 2019

Spectatorii îi vor vedea pe scenă pe Oana Ștefănescu, Anda Saltelechi, Ioana Bugarin și Alexandru Papadopol.

Decorul este semnat de Tudor Prodan. Costumele sunt creația Cristinei Milea. Muzica și sound designul îi aparțin lui Vlaicu Golcea. Light designul este semnat de Andrei Délczeg, iar video designul de Ioan Ilaș Bodale.

„În anul 1965, deja celebrul regizor Ingmar Bergman era răpus la pat de o pneumonie în urma unei perioade epuizante de directorat la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Scenariul filmului „Persona” l-a scris pe patul de spital, iar mai târziu s-a confesat că o mare parte a materialului scris reprezintă „o poezie a situației personale” de la acea vreme. Unul din filmele sale de referință, considerat de către el însuși ca fiind capodopera sa, dar și un „Everest al filmologiei” de către unii critici de specialitate, este, în producția Odeonului bucureștean, decriptat, adaptat teatrului și interpretat în cheie contemporană. Teme actuale precum identitatea (sexuală), sensul creației sau criza maternității sunt redefinite din perspectiva începutului de secol XXI, într-un spectacol percutant, modern, care baleiază stilistic între dramă psihologică, horror fantastic și cabaret SF”, a explicat regizorul Radu Nica.

Ingmar Bergman s-a născut la 14 iulie 1918 la Uppsala și a murit la 30 iulie 2007 la Fårö (Suedia). A fost regizor de film și teatru suedez, scenarist, director de teatru, dramaturg și scriitor. Bergman a regizat  peste șaizeci de filme, dintre care multe au primit premii internaționale și  peste o sută șaptezeci de spectacole de teatru. A scris peste o sută de cărți și articole. „A șaptea pecete”, „Fragii sălbatici”, „Strigăte și șoapte” sau „Persona” sunt cele mai cunoscute filme.

În anul 2018 s-au aniversat 100 de ani de la nașterea lui Ingmar Bergman. Activitatea sa artistică a fost sărbătorită în aproape 100 de țări. Mii de proiecții de film, spectacole de teatru, lansări de carte, expoziții, conferințe și multe alte manifestări, au avut loc peste tot în lume.

Radu-Alexandru Nica (n. 1979) este regizor și istoric de teatru. A absolvit secția de regie a  Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, după ce a studiat teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi regia la Bayerische Theaterakademie „August Everding”. A colaborat ca regizor invitat cu teatre de prim rang din România în Cluj, Timișoara, Iași, București etc. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul pentru Debut al UNITER (în 2005, pentru „Nora”) şi două nominalizări la premiul UNITER pentru regia spectacolelor „Mountainbikerii” de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timişoara (în 2012), respectiv, „Incendii” de Wajdi Mouawad, producție a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara (în 2015).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.