„Pescărușul” de Cehov, în viziunea-atelier a unei noi generații
https://www.ziarulmetropolis.ro/pescarusul-de-cehov-in-viziunea-atelier-a-unei-noi-generatii/

Luni, 21 decembrie, ora 19:10 la TVR 2 şi TVR HD va fi difuzat „Pescăruşul“, spectacol-laborator al regizoarei Antoaneta Cojocaru.

Un articol de Liliana Matei|20 decembrie 2015

Pe parcursul ultimului an, Casa de producție TVR, l-a omagiat pe Anton Pavlovici Cehov, clasicul dramaturgiei universale, născut în urmă cu 155 de ani, pe 29 ianuarie 1860. Prin propunerile sale de programare a spectacolelor de arhivă, cât și prin investiția în producții proprii, 2015 a stat sub semnul dramaturgului rus și a operei sale.

Acum la final de an, TVR vă dă din nou întâlnire cu bine-cunoscutul „Pescărușul”, într-una „dintre cele mai frumoase propuneri scenice aflate în căutarea „formelor noi” din ultimii ani”, după cum spunea criticul de teatru Monica Andronescu, o montare vie, prezentă, bazată pe lucrul în atelier și inițiată de actrița Antoaneta Cojocaru la Laboratorul de noapte al Teatrului Bulandra din capitală.

Anul a început  cu „Trei surori”, pus în scenă în 1993, de Cornel Todea, cu Mirela Gorea, Raluca Penu și Ana Ciontea în rolurile titulare, căruia i-a corespuns, la început de toamnă, colorata montare a aceluiași spectacol, în regia lui Dominic Dembinski cu Teatrul din Constanța.

Un omagiu către regizorul de origine maghiară Gheorghe/Gyorgy Harag și marcarea sa prin programarea unui spectacol cehovian pe care mulți îl consideră de referință pentru istoria teatrului din România, cântec de lebădă al regizorului a fost difuzarea „Livezii cu vișini”, cu Silvia Ghelan, preluată de Silviu Jicman de la Teatrul din Târgu-Mureș. Peste vară v-am oferit descoperirea a două montări mai puțin cunoscute – „Ursul”, în regia aceluiași Harag cu minunata Enikõ Szilágyi in rolul principal și „Cântecul lebedei”, din 1972, cu Gheorghe Leahu.

În iulie, a fost difuzat spectacolul multi-premiat de UNITER: „Unchiul Vanea” de la Teatrul Național Craiovean, în regia lui Mircea Cornișteanu. Alături de acesta, am propus și debutul regizoral (la vremea sa), „Nunta” piesă într-un act, în regia lui Beatrice (Bleonț) Rancea, spectacol de absolvență a UNATC, preluat în anii 90.

Revenind în actualitate, Casa de producție a prezentat un alt  „Unchiul Vanea”, în regia lui Yuri Kordonsky, preluare realizată în platourile TVR, cu Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Coca Blos și Ana Ioana Macaria. Dar și ecranizarea, în premieră la TVR, a nuvelei „Salonul nr. 6” în regia lui Vitalie Lupașcu, cu Dan Aștilean în rolul lui Raghin, doctorul care își caută sufletul în infernul spitalului de nebuni pierdut în îndepărtata Rusie.

În urmă cu peste un an, în septembrie 2014, cu ocazia aniversării regizorului Petre Sava Băleanu, telespectatorii se întâlneau, pentru un adevărat regal teatral, cu Gina Patrichi în rolul Arkadinei și cu Valeria Seciu în Nina Zarecinaia, cărora le dădeau replica Victor Rebengiuc, Dan Nuțu și Octavian Cotescu. Acum le prilejuim spectatorilor întâlnirea cu același text, „Pescărușul”  într-un spectacol proaspăt și vibrant, născut dintr-un experiment participativ, gestionat regizoral de actrița Antoaneta Cojocaru – „Pescărușul”, de la Teatrul Bulandra.

Mircea Morariu scrie despre montare: „Spectacolul se joacă într-un decor minimal, pe o arenă de zgură. Opţiunea scenografului Mihai Păcurar pentru o atare soluţie nu mi se pare una defel întâmplătoare, ci simptomatică pentru esenţa montării, dar şi pentru natura relaţiilor dintre personaje. Ca şi pentru statutul actorilor cărora li se cere să fie mai degrabă performeri. Căci povestea nefericirilor şi a disperărilor conjugate din piesa lui Cehov ne este înfăţişată nu romantic, nu patetic, ci asemenea unei lupte, unui meci între personaje. E o continuă stare de agitaţie, de nervozitate în spectacol, de agresivitate chiar. O stare ce depăşeşte prin intensitate caracterizarea făcută de unul dintre personaje celor ce îl înconjoară: „ Sunt atât de nervoşi toţi şi atât de plini de iubire!” Da, eroii cehovieni din Pescăruşul  de la Bulandra sunt cuprinşi de o iubire disperată pentru cineva care nu le împărtăşeşte sentimentele. Maşa (Ela Ionescu) e disperat îndrăgostită de Treplev, tot la fel cum Arkadina (Mihaela Teleoacă), în pofida spiritului ei apăsat practic, e disperat sedusă de Trigorin (Adrian Ciobanu), un Trigorin de care e la fel de îndrăgostită şi sensibila Zarecinaia (Antoaneta Cojocaru), iubită cvasi-nevrotic de Treplev (Ştefan Lupu). Există de asemenea în spectacol şi o disperare a neiubirii ai cărei protagonişti sunt Medvdenko (Lari Giorgescu), dar şi o disperare, o exacerbare a urii (Vlad Oancea în rolul lui Samraev şi Isabela Neamţu în Polina Andreevna). Şi mai există deopotrivă şi o împăcare tristă cu neîmplinirea ( fals bătrânul Sorin, original structurat de Richard Bovnoczki) sau o cochetărie a raporturilor cu aceasta (Dorn în interpretarea meritorie a lui Gabriel Răuţă).

Preluarea spectacolului, regizată TV de Cornel Mihalache, poate fi urmărită, luni 21 decembrie, pe TVR 2 și TVR HD. Spectacolul are două părți, Partea I – ora 19:10; partea a II-a – ora 20:50

“PESCĂRUŞUL” de A.P.CEHOV
SPECTACOL LABORATOR AL REGIZOAREI ANTOANETA COJOCARU
Traducere: Moni Ghelerter şi Radu Teculescu
Distribuţie:
MIHAELA TELEOACĂ – Arkadina
ADRIAN CIOBANU – Trigorin
ANTOANETA COJOCARU – Nina Zarecinaia
ŞTEFAN LUPU – Treplev
RICHARD BOVNOCZKI- Sorin
GABRIEL RĂUŢĂ- Dorn
ELA IONESCU – Maşa
ISABELA NEAMŢU – Polina Andreevna
LARI GIORGESCU – Medvedenko
VLAD OANCEA – Samraev
cu participarea lui ADRIAN-GEORGE POPESCU in rolul “Un pescăruş”
Muzica originală: Adrian-George Popescu
Scenografie: Mihai Păcurar

Regia TV: Cornel Mihalache
Producator Diana Dumitru
Regia artistica : Antoaneta Cojocaru

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

17
/06
/21

După ce anul trecut a fost la înălțime, pe acoperișul Teatrului Național din București, în 2021 tânărul HOP călătorește aproape 350 km, până în inima Transilvaniei. Își pune cortul la Alba Iulia, lângă cetate. Vine aici cu așteptări, cu entuziasmul și curajul exploratorului.

17
/06
/21

Luni, 21 iunie 2021, începând cu ora 19:00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se va desfășura poate cel mai lung spectacol de teatru din istorie: ZIUA HEKTOMERON. Data nu a fost aleasă întâmplător, căci pe 21 iunie este solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, numită și Ziua Soarelui.