Peste 200.000 de vizitatori unici la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-200-000-de-vizitatori-unici-la-festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu/

Ediţia specială online a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu „Puterea de a crede / Empowered” s-a încheiat duminică seara. 217.918 vizitatori unici şi 804.328 de vizualizări, timp de 10 zile, online.

Un articol de Petre Ivan|22 iunie 2020

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală și de Est organizat în mediul digital, s-a încheiat duminică seara cu spectacolul de operă „Mesia”, regia Robert Wilson, dirijor Mark Minkowski. Timp de zece zile, 217.918 vizitatori unici, din peste 100 de țări, au înregistrat un număr de 804.328 de vizualizări ale evenimentelor speciale și spectacolelor de teatru, dans, muzică, operă, circ contemporan, outdoor, spectacole pentru copii, difuzate pe site-ul FITS și pe pagina de Facebook FITS. În cele zece zile de festival cele două canale principale de comunicare ale FITS (site și Facebook) au înregistrat un reach de 1.512.243 de persoane. 

O ediție organizată în timp record, care a adus online cele mai importante nume ale scenei internaționale 

Organizat în doar 67 de zile, printr-o desfășurare de forțe fără precedent în România, ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a oferit publicului un program bogat, cu 138 de spectacole și evenimente speciale. Nume sonore ale scenei internaționale precum Peter Stein, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Sasha Waltz, Declan Donnellan, Akram Khan, Emmanuel Demarcy-Mota, Peter Sellars, Silviu Purcărete, Kazuyoshi Kushida, Hideki Noda, Jo Kanamori, Guo Xiaonan, Milo Rau, Lev Dodin, Pippo Delbono, Jan Lauwers, Michèle Noiret, María Pag, Sidi Larbi Cherkaoui, Gigi Căciuleanu, Krzysztof Warlikowski, Eimuntas Nekrošius, Rami Be’er, Amir Kolben, Ariane Mnouchkine și Angela Gheorghiu, i-au adus împreună, online, pe toți cei care iubesc artele spectacolului.

„Puterea de a crede, tema ediției din acest an, înseamnă pentru noi că viața are rost, că ceea ce gândim făptuim, că omul este probabil cea mai importantă creație de pe Pământ, poate din Univers, și că dincolo de toate greutățile, atunci când credem, când visăm, când ne imaginăm, reușim să aducem la viață ceea ce plănuim. A XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este, iată, la final. În pofida tuturor piedicilor, în pofida pandemiei, a faptului că mai bine de jumătate din populația globului a fost închisă, am reușit să facem online acest festival. Visarea, frumosul, miracolul, au intrat în case din întreaga lume. FITS s-a văzut în peste 100 de țări. Probabil că numai Jocurile Olimpice mai au o audiență atât de extinsă. Ce mare bucurie a fost când am văzut că un site, care până de curând nu exista, a reușit să adune pe perioada festivalului, în numele a tot ce a însemnat acest conținut de excepție al #FITSonline adus de pretutindeni, un reach de peste 1.500.000 de persoane, că am reușit să avem peste 800.000 de vizualizări și peste 200.000 de vizitatori unici. Sunt cifre pe care nu am visat vreodată că le vom avea, atunci când ne bucuram de strângerea de mână, atunci când ne bucuram de zâmbetul spectatorilor și atunci când toate spațiile erau arhipline. Acum, energia și bucuria care au plecat de aici, odată cu toate cele 138 de evenimente, au ajuns peste tot în lume. A fost o emoție de nedescris, un moment istoric, care va marca istoria artelor spectacolului de acum încolo. Încurajați de această reușită, am decis că vom păstra și anul viitor o secțiune online dedicată spectacolelor de patrimoniu, pe lângă cele live. Vom duce mai departe tot ceea ce am câștigat acum. Mai mult, din luna iulie, în fiecare sâmbătă, vom relua câte o zi din festival, pana în 9 ianuarie anul viitor. Astfel, festivalul va fi difuzat încă de trei ori. Vom înmulți ceea ce înseamnă conferințe speciale, spectacole lectură, dar, dincolo de toate, vom păstra această legătură fantastică cu publicul FITS care vine din Sibiu, din România și, iată, din toată lumea. Este, cred eu, cel mai frumos act de diplomație culturală și sperăm din toată inima ca lumea să înțeleagă că fără visare – care va fi tema de anul viitor: „Puterea de a visa”, fără credința în viitorul omului, fără miracol, fără emoție, viața pe pământ nu poate exista. Plecăciune tuturor celor care au înțeles acest efort uriaș și care au fost alături de noi într-o aventură care, la început părea imposibilă, cu puține șanse pentru un astfel de sfârșit extraordinar. Plecăciune!” Constantin Chiriac, Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

„Puterea de a visa”, tema FITS de anul viitor

Ediția a XXVIII-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc anul viitor în perioada 11 – 20 iunie 2021, iar tema ediției va fi „Puterea de a visa”. Evenimentul va aduce anul viitor la Sibiu peste 500 de spectacole și evenimente din toată lumea, dar va include totodată și o secțiune online, continuare a ediției din acest an. 

Ediția specială online a Festivalului Internațioal de Teatru de la Sibiu a fost organizată de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, sub Înaltul Patronaj al Președinției României. Primăria Municipiului Sibiu este principalul finanțator al evenimentului. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]