Peste 2000 de spectatori în cele 5 zile de „Ceau, Cinema!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-2000-de-spectatori-in-cele-5-zile-de-ceau-cinema/

A doua ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!” s-a încheiat oficial duminică seara, cu proiecţia filmului care a câştigat marele trofeu: Îngerul atotputernic (The Mighty Angel, 2014), în regia polonezului Wojciech Smarzowski.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2015

Desfăşurat în perioada 22-26 iulie, Festivalul a însemnat 5 zile cu 19 lungmetraje europene proiectate, dintre care 5 în premieră românească, 7 scurtmetraje şi 4 programe de animaţii şi mini-documentare, două ateliere deschise cinefililor, şi 3 dezbateri despre cinema cu regizori şi cronicari de film. Evenimentele s-au desfăşurat în 8 locaţii de proiecţie din Timişoara şi Gottlob, iar la ele au participat peste 2000 de spectatori, dintre care jumătate doar la Grădina de vară „Capitol”. Cifra este de 4 ori mai mare decât cea înregistrată la finalul primei ediţii a Festivalului.

Juriul Ceau, Cinema!, format din actriţa Andreea Vasile, criticul de film Lucian Maier şi autorul blogului Cinesseur, a acordat Trofeul Festivalului către filmul polonez Îngerul atotputernic (The Mighty Angel / Pod mocnym aniolem), pentru „interpretarea solidă pusă la bătaie de întreaga distribuţie şi naturalismul reprezentării efectelor generate de adicţie”. Filmul spune povestea tragică, dar şi plină de speranţă, a unui personaj ce suferă de alcoolism. Trofeul e în valoare de 1000 de euro şi e oferit de compania Kathrein.

Premiul publicului, rezultat în urma votului exprimat de către spectatori după fiecare vizionare, a revenit filmului Afterlife (Utóélet), al regizorului maghiar Virag Zomboracz. Situat la întâlnirea dintre comedie şi dramă, filmul vorbeşte despre relaţia complicată dintre un pastor şi fiul său, după moartea celui dintâi. Premiul publicului e în valoare de 500 de euro şi e oferit tot prin susţinerea companiei Kathrein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cuzin Toma și Cristina Toma

În timp ce primele 3 zile de Festival s-au desfăşurat în locaţiile din Timişoara – Grădina de vară „Capitol”, Casa Artelor şi AMBASADA – în ultimele două zile, cartierul general Ceau, Cinema! s-a mutat la Gottlob. Aici a avut loc inaugurarea oficială a primului cinematograf renovat din mediul rural românesc, în prezenţa foştilor proiecţionişti din „vremurile sale de glorie”. Evenimentul a fost însoţit de proiecţia filmului Paşaport de Germania, al regizorului Răzvan Georgescu, filmat în această zonă a Banatului.

Regizorul a participat personal la eveniment şi a răspuns la întrebări după proiecţie. Printre invitaţii speciali care au venit să se întâlnească cu publicul la Gottlob s-a mai numărat actriţa Andreea Vasile – care a rămas la discuţii după filmul De ce eu? –, Cuzin Toma şi Cristina Toma – ambii protagonişti în filmul Comoara –, Flavius Băican – realizator al filmului Hijacking Exit – şi Zivan Pujic – subiectului documentarului Festivalul punk al lui Zivan.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.