Peste 2500 de români au urmărit online recitalul susţinut de Angela Gheorghiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-2500-de-romani-au-urmarit-online-recitalul-sustinut-de-angela-gheorghiu/

În 25 iunie, seria evenimentelor online organizate de Qreator by IQOS sub umbrela Qreator – Home Together Edition a avut parte de un final memorabil, un recital live susţinut de Angela Gheorghiu.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2020

Acesta a fost primul recital susținut de superstarul muzicii de operă de la începutul pandemiei, care a surprins-o în România, și a fost urmărit pe pagina de Facebook a Qreator by IQOS de peste două mii cinci sute de români. 

În decorul superbei Vile Oromolu și acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici, Angela Gheorghiu a interpretat, în modul său unic, arii și lied-uri celebre aparținând compozitorilor Georges Bizet, Giuseppe Verdi, Giacommo Puccini și Franz Schubert, dar și compoziții autohtone precum  „Floricică de pe apă” sau „Dragu-mi-i, mândro, de tine” de Tiberiu Brediceanu. Emoția a depășit distanța impusă de tehnologie și, pe durata întregului recital, oamenii aflați în spatele ecranelor, entuziasmați de vocea și prezența încântătoare ale sopranei, și-au arătat aprecierea pe pagina de Facebook a Qreator. 

Superstarul Angela Gheorghiu, cea mai fermecătoare și talentată cântăreață de operă a timpului nostru (New York Sun), s-a născut în Adjud, România. Încă din copilărie, destinul ei a fost muzica. A urmat Liceul de Artă „George Enescu” din București și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. A studiat cu remarcabila profesoară Mia Barbu. Vocea unică și uimitoarea prezență scenică au transformat-o curând într-un superstar al operei internaționale. Și-a făcut debutul internațional în 1992 la Royal Opera House în La Bohème. În același an a debutat și la Metropolitan Opera New York și la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima data rolul Violettei din La Traviata în 1994, legendara producție pentru a cărei transmitere în direct BBC și-a întrerupt programul obișnuit pentru prima și ultima dată în istoria operei și în istoria televiziunii. La una din repetiții dirijorul, Sir George Solti, a spus: „Mi-au dat lacrimile. A trebuit să ies. Fata este minunată. Poate să facă orice”. Ziarele au scris că „S-a născut o stea”.

În istoria operei, Angela Gheorghiu strălucește ca un fenomen rar: nu numai o cântăreață/ actriță cu o tehnică vocală excepțională și o inteligență dramatică și muzicală profundă, ci și un comunicator magnetic care pătrunde în inimile și mințile unui spectru panoramic de audiențe. A adus cele mai înalte valori ale artei operatice unei mari comunități mondiale, la o scară neobișnuit de largă.

Recitalul susținut de Angela Gheorghiu la Qreator a fost ultimul eveniment al seriei Qreator – Home Together Edition demarată în luna martie, la începutul crizei sanitare. Timp de trei luni, în fiecare joi, live-urile Qreator și-au propus să fie o punte de legătură între comunitatea artistică din România și publicul larg. Concertele cu unele dintre cele mai apreciate trupe din România, spectacolele de teatru, recitalul de vioară susținut de Alexandru Tomescu sau talk-urile cu diverse personalități au reușit să fie un moment de respiro într-o perioadă dificilă pentru cei peste 1 milion de români care au urmărit evenimentele online.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.