Peste 300 de evenimente, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-300-de-evenimente-la-festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care se va desfăşura între 6 şi 15 iunie, întâmpină publicul cu peste 300 de evenimente, la care vor participa circa 2.500 de artişti şi invitaţi, a anunţat, miercuri, la o conferinţă de presă, Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2014

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, aflat la cea de-a XXI-a ediţie, se va desfăşura timp de zece zile, între 6 şi 15 iunie. Constantin Chiriac, preşedintele festivalului, a spus că se aşteaptă ca un număr de 62.000 de spectatori să participe în fiecare zi la cele 381 de evenimente din cele 66 de spaţii, informează Mediafax.

La festival participă circa 2.500 de artişti şi invitaţi din 70 de ţări.chiriac

„Anul acesta sărbătorim un alt fel de majorat, la 21 de ani, pe stil american”, a declarat Constantin Chiriac.

Printre secţiunile care alcătuiesc Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) 2014 se numără teatru, dans, muzică, circ, spectacole de stradă, carte, film, expoziţii, platformă de arte vizuale, întâlnirea şcolilor şi a academiilor de teatru, conferinţe şi seminarii, ateliere şi spectacole lectură „Virgil Flonda”.

Tema din acest an a festivalului este „Unicitate în diversitate”

„Lupta de a prezenta excelenţa în artele spectacolului din România şi din lume, într-o bogăţie a diversităţii, dezvoltă un festival piramidal, în care vedetele stau alături de începători şi experimentul, alături de patrimoniu”, este de părere Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

sibiuLa Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, publicul va putea admira expoziţii de fotografie, de măşti, de pictură, dar poate participa şi la diverse ateliere.

De asemenea, vor avea loc conferinţe, lansări de carte, spectacole-lectură şi film, la care vor participa invitaţi speciali, precum Wajdi Mouawad, George Banu, Vlad Russo, Alex Adam, François Berreur, Marin Mălaicu-Hondrari, Alexa Visarion, Alexandra Badea, Peca Ştefan, Noel Witts, Rareş Moldovan, Neil LaBute, Julia Holewińska.

Spectacolele francofone ocupă, încă o dată, un loc important în programul festivalului.

13 spectacole vor fi prezentate la Sibiu, pe scenă, în stradă şi în săli de concerte, şi vor fi acompaniate de proiecţii de filme, conferinţe, lecturi şi lansări de carte.sibiu

Anul acesta, mai multe spectacole franceze invitate vor fi prezentate în turneu prin România, oferind publicului din Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Rădăuţi şansa să vadă unele dintre cele mai importante producţii teatrale recente.

Totodată, Constantin Chiriac a precizat, în conferinţă, că Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel de-al treilea eveniment dedicat artelor spectacolului din Europa, ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a programului este disponibilă pe www.sibfest.ro, notează Mediafax.

Până în acest moment, au fost vândute aproape jumătate dintre biletele disponibile pentru festival, iar 11 spectacole sunt sold out, potrivit preşedintelui FITS.

Foto cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – facebook, www.sibfest.ro

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.