Peste 40.000 de spectatori la Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-40-000-de-spectatori-la-festivalul-international-shakespeare-de-la-craiova/

Duminică, 29 mai, s-a încheiat cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova. Au fost peste 160 de evenimente în 20 de spaţii indoor şi outdoor.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2022

„WILL = Shakespeare, Voință, Testament – cele trei dimensiuni care au guvernat relegarea drumurilor mai vechi sau mai noi, precum și deschiderea unora total neumblate, într-un loc de joacă cu posibilități nelimitate. L-am regăsit la Craiova pe Marele Will, pe de o parte ca punct comun în dramaturgia universală și reper pentru marii autori de teatru contemporani, iar pe de altă parte ca mijloc de întâlnire și de descoperire pentru cei proaspăt inițiați în lumea teatrului. O ediție de tranzit, ce reunește latura teatrală magistrală cu care am fost obișnuiți încă din 1994 cu deschiderea către experiment, către scene total neconvenționale și către o definire a cuvântului „festival” cu sensul iubirii de viață, o viață împreună, în care Shakespeare și artele prin care îl reprezentăm sunt catalizatorul înțelegerii și sărbătoririi existenței noastre ca umanitate. Marele Bard a reprezentat în cele 11 zile esența experiențelor și interacțiunilor pe care aproape 700 de artiști le-au avut cu cei peste 40.000 de spectatori prezenți fizic în cele peste 20 de spații de desfășurare care au cuprins întreg orașul, dar și cu cei peste 1.400.000 de oameni care au fost alături de noi prin intermediul rețelelor sociale. Nimic nu ar fi fost însă posibil fără minunata echipă a festivalului formată din coordonatori, personal administrativ, tehnicieni și voluntari, totalizând undeva la peste 400 de oameni, și bineînțeles fără ajutorul finanțatorilor și sponsorilor noștri.” Vlad Drăgulescu, director Festivalul Internațional Shakespeare

Fie că a fost vorba despre spectacole de teatru, concerte, proiecții de film sau happening-uri, Shakespeare a cuprins întregul oraș, de la Sala Mare a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii si tineret „Colibri”, Filarmonica Oltenia, Casa de Cultură a Studenților și până la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu, Grădina Botanică. Cartierele, piețele și târgurile Craiovei au intrat în contact cu opera lui Shakespeare grație spectacolelor itinerante prezentate în acest festival. Lansările de carte, conferințele, dezbaterile, comemorările cât și întâlnirile cu marii regizori internaționali au completat în mod organic programul festivalului.

Un alt element de noutate a fost transformarea unei hale industriale construită acum peste 100 de ani în hub cultural, pe toată perioada Festivalului Internațional Shakespeare. La Valleta Towers (Strada Al. Macedonski Nr. 71) a avut loc premiera spectacolului Richard al III-lea în regia lui László Bocsárdi, coproducție a Festivalului Internațional Shakespeare și a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Tot aici au avut loc, în fiecare seară, concerte, spectacole de teatru, spectacole de improvizație. La Valletta Towers au avut loc și petrecerile festivalului, care au adus împreună atât creatorii, echipa festivalului cât și publicul larg.

„Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova a fost, este și va fi mereu un festival despre valori. Despre valorile artei și culturii, despre valorile teatrului ca integrator și exponent al lor, despre valorile prieteniei, comuniunii și păcii”, declara la finalul festivalului Ilarian Ștefănescu.

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

12
/08
/22

ICR New York și Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulți ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

12
/08
/22

Ediția aniversară a Galei Tânărului Actor HOP – program al UNITER aflat sub direcția artistică a coregrafului și regizorului RĂZVAN MAZILU – se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în perioada 25-27 august 2022.